Gasloos verwarmen, hoe doe je dat?




Nederland wil in 2050 volledig aardgasloos zijn om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen. De gaskraan wordt langzaam dichtgedraaid, zodat er steeds minder broeikasgassen uitgestoten worden. De overstap naar duurzame energie gebeurt stapsgewijs. Zo is het doel dat in 2020 14% van onze energievoorziening duurzaam is en in 2023 moet dit 16% zijn. In 2050 moet het percentage tegen de 100% liggen; de uitstoot van broeikasgassen is dan maar liefst 80-95% minder dan in 1990.

Uit onderzoek van Ecorys is gebleken dat een bestaande woning ‘verduurzamen’ zo’n 18.000 gaat kosten. Een flink bedrag dat niet iedereen zomaar uit kan geven. Wie voor de kosten op gaat draaien, is nog niet zeker. Waar de ene partij wil dat de kosten bij fossiele bedrijven komen te liggen, pleiten andere partijen voor subsidies. Omdat aardgas hoogstwaarschijnlijk alleen maar duurder gaat worden, worden aardgasloze alternatieven steeds aantrekkelijker. Daarnaast zijn er mensen die uit zichzelf willen overstappen op een gasloos alternatief vanwege de problemen die gaswinning veroorzaakt.

Als je gasloos gaat wonen, heb je voor drie zaken een oplossing nodig: koken, tapwater en de verwarming.

  • Stadswarmte: Veel gemeenten, waaronder Amsterdam, overwegen om over te stappen op grote warmtenetten. Grote pijpen onder de grond worden gevuld met warm water of stoom, die de aangesloten huizen gaan verwarmen. Deze restwarmte komt bij grote bedrijven vandaan, denk bijvoorbeeld aan de afvalverbrandingsinstallatie in Amsterdam. Ook biomassa kan gebruikt worden. De duurzaamheid van stadswarmte hangt af van de warmtebron.
  • Warmtepompen: Warmtepompen zijn ideaal om grote ruimtes te verwarmen en zorgen tevens voor warm water in de keuken en douche. Het gebruikt geen fossiele brandstoffen; de pomp haalt energie uit de bodem, het grondwater of de lucht als bron van warmte.
  • Pelletkachels: Een pelletkachel is een alternatief voor de reguliere CV: zie het als een soort elektronische houtkachel. Het is gemakkelijk aan te sluiten op je CV en vergt dus weinig aanpassingen. Een pelletkachel moet je om de zoveel tijd vullen met CO²-neutrale pellets. Wanneer je de kachel aanzet, gaan de pellets branden en wordt warmte gegenereerd. De warmte wordt het huis in geblazen en uitlaatgassen gaan naar buiten.
  • Zonneboilers en zonnepanelen: Zonnepanelen, wie kent ze niet? Dit duurzame alternatief zie je nu al regelmatig voorbijkomen. Waar zonnepanelen energie opwekken, warmen zonneboilers water op. Een combinatie van zonnepanelen en een zonneboiler is daarom perfect als je duurzaam energie op wilt wekken.
  • Inductiekookplaten: In een inductiekookplaat zitten elektrische spoelen. Als een pan op de kookplaat staat, wordt een inductiestroom opgewekt. De inductiestroom wordt omgezet in warmte, waarna er gekookt kan worden. Inductiekoken heeft meerdere voordelen: het is energiezuinig, snel op temperatuur, makkelijk schoon te maken en veilig.

Het duurt nog even totdat iedereen gasloos woont, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Iedereen zal uiteindelijk over moeten stappen op een alternatief voor aardgas, maar de hoe en wat zal per huishouden verschillen.




2 Reacties

  1. Kijk vooraf eerst welke ruimten je wilt verwarmen, is dat, zoals bij de meeste mensen die ik tegenkom alleen de woonkamer en de douche?
    Neem dan een lucht-lucht warmtepomp voor in de woonkamer en een infrarood paneel in de douche, een warmtepomp boiler maakt het kompleet.
    Kijk op YouTube bij airco’s verwarmen!!
    Een stel zonnepanelen en uw energienota is nul, net zoals mijn hoekwoning uit 1914!!

1 Trackback / Pingback

  1. Gemiddeld stroomverbruik gasloze woning - Gasloos Nederland Magazine

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*