Stijgende energieprijzen! Hoe komt het?




De laatste tijd is dit onderwerp veel in het nieuws. De stijgende energieprijzen. Wat is aan de hand? De energieprijzen zijn hoger dan ooit. De energieprijzen in Europa zijn op dit moment zo hard aan het stijgen dat ongeveer elke week wel een nieuwe piek wordt bereikt. Voorlopig hebben huishoudens met een vast energiecontract nog geen last van de stijgende energieprijzen, maar wanneer deze aflopen zullen er gigantische verschillen optreden. Dit kan tot wel 50 euro (of meer!) per maand duurder uitvallen. Echter, de stijging van deze prijzen komt niet uit de licht vallen. De vier belangrijkste oorzaken waarom de prijzen zo hard stijgen zijn als volgt:

  1. De vraag neemt toe
  2. Natuurlijk, niet alleen door de oliecrisis maar ook door de coronacrisis, lagen de energieprijzen historisch laag. Maar de energie is inmiddels alweer aan het aansterken. Hierdoor neemt natuurlijk de vraag naar energie toe. Voorspelbaar is dus dat de prijzen voor stroom en gas nu weer stijgen terwijl de economie aantrekt. Zowel huishoudens als bedrijven zijn nu meer energie gaan gebruiken waardoor de logischerwijze de vraag naar energie ook is toegenomen.

  3. Gastekort
  4. De volgende reden wat de stijgende energieprijzen verklaren is het beperkte aanbod van gas. Hoe komt dit? Onder andere door het verminderen van de gaswinning in Groningen. Hier is al jaren veel over te doen. Maar ook door het beperkte aanbod van gas uit Rusland en de VS. Niet alleen de vraag naar energie is dus op dit moment hoger dan het aanbod, maar er is ook een tekort aan gas ontstaan door de koude winter. Energieleveranciers zijn afhankelijker dan ooit van het buitenland. Door het hoge verbruik tijdens de koude maanden, is er een groot gat geslagen in onze nationale gas- en olievoorraden. Tellen we dit allemaal bij elkaar, dan kunnen we een simpele rekensom maken. Door het beperkte aanbod en de hoge prijs, zijn deze voorraden niet tijdig aangevuld waardoor er nu een tekort is ontstaan.

  5. Weersomstandigheden
  6. Zoals in het vorige puntje al werd aangehaald is nog een reden voor de stijging, namelijk het koude weer van de afgelopen maanden in Europa. Hierdoor is de gasmarkt de afgelopen maanden een stuk krapper geworden. Het merendeel van de huishoudens gebruikt gas om mee te verwarmen. Het is dan ook een grote kostenpost op de energierekening. Mede daardoor gaat een gemiddeld huishouden de prijsstijging in de beurs merken. Bijkomend factor is dat het de afgelopen maanden veel minder hard heeft gewaaid dan voorspeld werd, waardoor windmolens minder groene energie opwekten. Door het gebrek aan groene energie, moeten de kolen- en gascentrales meer energie leveren. Maar voor het opwekken van deze grijze energie is ook weer gas nodig. Een neerwaartse spiraal kunnen we wel stellen.

  7. Hoge prijs CO2-emissierechten
  8. De prijs op het uitstoten van CO2 is in de laatste maanden nogal toegenomen. De ontwikkelingen op de internationale energiemarkt hebben namelijk ook grote invloed op de prijzen van CO2-emissierechten. Hoe komt dit? Door het sluiten van de kolencentrales en kerncentrales. Daar bovenop komt dat de vraag naar elektriciteit toeneemt vanwege de verduurzaming. Dus moet de capaciteit op het stroomnet worden uitgebreid. En dat kost ook weer een hoop geld.

Hoe kun jij geld besparen door je energiekosten te verlagen? Een oplossing is het verduurzamen van je huis en je huis van het gas af te halen. Gas is namelijk duur (en steeds duurder), waardoor het een grote kostenpost op de energierekening is. Kies bijvoorbeeld voor driedubbel glas in huis of ga voor zonnepanelen op je dak. Vooral nu is het investeren in zonnepanelen verstandig. Wek je zelf je eigen groene stroom op, hoef je geen of minder energie af te nemen van je energieleverancier. Hiermee bespaar je maandelijks als snel tientallen euro’s op de energierekening.




Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*