Een gasloos huis bouwen?
Een woning aansluiten op het gasnet was geen voorheen geen optie, maar een verplichting. Dat is veranderd per 1 juli 2018. Het is een verplichting geworden om woningen zonder gasaansluiting te bouwen. De bouw van woning draait dus 180 graden om. Dat klinkt bijna onmogelijk, maar dat is het niet.

Waarom zijn we in Nederland overgegaan op gasloze nieuwbouw? Dat heeft alles te maken met de ambitie van Nederland om in 2050 geen CO2 meer uit te stoten. Daarmee bewijzen we het milieu een grote dienst en gaan we klimaatverandering tegen. Om het doel in 2050 te halen moet er veel gebeuren in de bouwwereld. Maar het verduurzamen van nieuwbouwwoningen is een flinke stap in de goede richting.

Oplossingen die bij woningen worden toegepast kunnen onder andere bestaan uit:

 • Zonnepanelen (pv-panelen)
 • Een warmtepomp voor warm water en uw vloerverwarming
 • Elektrische radiatoren
 • Elektrisch koken kunt u dankzij een krachtgroep-aansluiting in de keuken (perilex)

Een keerzijde aan gasloze nieuwbouwwoningen is dat de huizen duurder worden. Dankzij de industrialisering van het proces wordt ook duurzaam bouwen goedkoper. Doordat we steeds vaker gasloos gaan bouwen, daalt de prijs voor de consument vanzelf. Maar ook het verbruik dankzij bijvoorbeeld zonnepanelen kan opgevangen worden en scheelt weer in kosten. Een Nul-op-de-meter woning biedt dan een oplossing.
3 Reacties

 1. Onze woning wordt nu gasloos gebouwd! We moeten nog een jaartje wachten, maar we zijn enorm enthousiast! Spannende tijden en klaar voor de toekomst 😀

 2. Bedankt voor het delen van dit interessante artikel over gasloze huizen. Wij zijn de opties ook aan het bekijken. We zouden in de toekomst graag een duurzaam huis willen ontwerpen. Ook zijn we benieuwd naar de opties over een aantal jaar!

 3. Wij hebben een gasloze woning gebouwd van 400 m2. 32 zonnepanelen en 24 heatpipes die deels zorgen voor warm hygienewater. We hebben een warmtepomp op aardwarmte middels 5 aardlussen van elk 90 meter. Toch een stroomverbruik van 12500 kwh / jaar.
  Hele huis laagtemp. Vloerverwarming die op 20,5 graden staat.
  Wij zijn dus nog ver verwijderd van een energieneutraal huis waar we met alle genomen maatregelen wel een beetje op hadden gehoopt.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*