Wat is een zonneboiler en hoe werkt het?
Een zonneboiler is een installatie waarmee de energie van de zon kan worden opgevangen om sanitair water te verwarmen (voor bad, douche enz.).

De installatie bestaat hoofdzakelijk uit:

  • Een zonnecollector op het dak (de zgn. thermische panelen die lijken op zonnepanelen)
  • Een warmwaterreservoir
  • Toebehoren, zoals een (circulatie)pomp om de zonne-energie van de collector naar het waterreservoir over te brengen of een warmteregelaar

Let op: een aanvullend waterverwarmingssysteem is overigens wel noodzakelijk als er te weinig licht is.

Een zonneboiler werkt op het licht van de zon (en niet zijn warmte) om water te verwarmen. Met zo’n installatie kan heel wat energie worden bespaard aangezien de bezonning van 1m2 dakoppervlak overeenkomt met 100 l stookolie of 100 m3 aardgas. Over het algemeen wordt zo 50 tot 70% van het water verwarmd dat in de keuken of de badkamer wordt verbruikt. Door dit warme water onmiddellijk in een wasmachine of vaatwasser te gebruiken, kan ook het stroomverbruik van deze toestellen om water te verwarmen worden uitgeschakeld en wordt de wascyclus verkort.

Het basismodel van een zonneboiler kost gemiddeld 5500 euro, incl. btw en plaatsing.

Hoe werkt het? De zonneboiler absorbeert het zonlicht dankzij thermische panelen op het dak, de zogenaamde zonnecollector, en zet dit licht om in warmte. Met een (circulatie)pomp wordt die vervolgens overgebracht naar een waterreservoir. Deze uitwisseling wordt gestuurd door de warmteregelaar, maar alleen als de temperatuur in de collector hoger is dan die van het water in het reservoir. Zo verspilt de circulatiepomp geen stroom. Anderzijds wordt op die manier ook oververhitting voorkomen.

Het piekrendement van een collector wordt bereikt op een zomermiddag bij onbewolkte hemel, wanneer de collector perfect naar het zuiden is gericht. Maar ook de rest van het jaar en bij bewolkte hemel haalt de collector gedurende een groot deel van de dag nog een behoorlijk rendement, ook als hij naar het oosten of het westen is gericht. Een optimaal rendement wordt bereikt als de collector een hoek van 35° met de horizon vormt, maar ook met collectoren die verticaal tegen een gevel worden bevestigd zijn goede resultaten mogelijk.

Wanneer er onvoldoende bezonning is, wordt het water alleen voorverwarmd en is een aanvullend verwarmingssysteem nodig om het op de gevraagde temperatuur te brengen. Met dit systeem kan dus het hele jaar door sanitair warm water met een constante temperatuur worden geproduceerd.
Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*