Geluidsoverlast warmtepomp: hoe voorkomen?
Een warmtepomp maakt geluid. De ene meer dan de andere, maar hoe komt dit? Het geluid komt vooral af van de compressor. Bij de lucht/water warmtepomp en de ventilatiewarmtepomp veroorzaakt de ventilator van de warmtepomp (ook wel de ‘buitenunit’ genoemd) het meeste geluid.

De uitblaasrichting van de warmtepomp is in eerste instantie alvast een belangrijk punt om rekening mee te houden. Wanneer je een warmtepomp langs een muur of in een hoek van muren zet, weerkaatst het geluid en wordt de geluidsdruk hoger. Hierbij is het handig om in de uitblaasrichting planten of gras te hebben. Dit weerkaatst namelijk veel minder geluid dan een tuin die alleen maar betegeld is. Echter is het ook belangrijk dat de buitenunit niet omgeven is door alleen maar planten, waardoor hij zijn warmte / kou niet kwijt kan.

Het is verder ook belangrijk om de warmtepomp te voorzien van goede trillingdempers, een trilling dempende montagebalk of een geluidwerende omkasting. Een geluidswerende kast kan namelijk ook een goed verschil maken. Zet je de buitenunit op een op een plat dak dan veroorzaakt dat geluid voor de bewoners eronder. Vandaar dat trillingsdemping extra belangrijk is met een plat dak. Ditzelfde geldt overigens bij plaatsing aan een gevel of op een balkon.

Een ander belangrijk punt is het vermogen van de warmtepomp. Een te laag vermogen kan zorgen dat de warmtepomp overuren moet draaien om aan je wensen te voldoen. Kies daarom altijd een juist vermogen dat past bij je levensstijl. Daarnaast zijn er ook verschillende merken met allerlei verschillende mogelijkheden, energielabels maar ook geluidsniveau. Kies voor een warmtepomp die relatief stil is: let daarbij op het geluidsvermogen dat op het energielabel staat. Sommige units hebben zelfs een nachtstand. Hierdoor maken ze minder toeren en dus ook minder geluid.

Verder nog een tip: maak je woning geschikt voor lage-temperatuurverwarming door vloerverwarming te installeren. Als de temperatuur laag kan blijven, werkt de warmtepomp efficiƫnter en stiller. Verder zal je de woning goed moeten isoleren om de warmtepomp niet onnodig hard te laten werken.
1 Reactie

  1. Geluid van een buitenunit heeft verschillende oorzaken de meest grote oorzaak…..een te goedkope unit.. helaas maar waar de meeste units van hetzelfde merk als je telefoon of zo laten staan , is niet de core business, het gaat om verkoop, niet om kwaliteit.Merken als met name Daikin zijn wel stil .
    Stel je wilt aan een geluidsprobleem wat doen, zet eerst onder de unit trillingsdempers, kijk of geluid verminderd als je 1 hoek hoger of lager maakt, de unit moet goed vlak staan. Nog steeds geluid?? Maak van 2×3 hout een frame vul dit met minerale isolatie en dek af met doek…..zet dit tussen de unit en de buren, klacht meestal opgelost..

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*