Capaciteit stroomnet in gevaar?
Het komt niet als verrassing, maar het bedrijf verantwoordelijk voor de aanleg van infrastructuur, zoals kabels en leidingen, beheerder Liander, waarschuwt voor capaciteitsproblemen op het energienet. Dit probleem zal zich vooral gaan voordoen in de Noordoostpolder en op Urk. Daar kan het netwerk op momenten nu al de vraag naar stroom niet meer zonder problemen aan. Regiomanager Geert Wijnen van Liander: “Het stroomnet zoals het ooit is ontworpen, is niet bedoeld voor de energietransitie waar we nu inzitten. De grote hoeveelheid zonnepanelen, laadpalen, aardgasvrij woningen: daar is het netwerk nooit voor ontworpen. En daar moeten we het stroomnet nu wel klaar voor maken.”

Om dit probleem aan te pakken is Liander begonnen met een grote operatie om de capaciteit en infrastructuur te verbeteren. Onder andere aan de Nagelerweg in Emmeloord en in Luttelgeest worden twee grote transformatoren bijgeplaatst. Verder gaan op verschillende plekken dikkere kabels de grond in. Je kunt het vergelijken met een race, want de vraag neemt zo hard toe dat er, wanneer gevraagd wordt om een aansluiting op het elektriciteitsnet, soms gewoonweg ‘nee’ verkocht moet worden. Momenteel is dat nog vooral bij grootverbruikers zoals bedrijven een probleem. Maar ook consumenten lopen tegen problemen aan. Met zonnepanelen op het dak zijn er momenten waarop ze geen energie terug kunnen leveren, omdat het netwerk dat op piekmomenten niet aankan.

Een ander voorbeeld is het bedrijventerrein in Leeuwarden. Daar is de nood zelfs zo hoog dat niet kan worden uitgebreid, een wooncomplex voor mensen met dementie jaren vertraging dreigt op te lopen, en een nieuwe woonwijk geen horeca krijgt. Gewoonweg omdat er geen stroom is. Er wordt wel voldoende opgewekt, maar het huidige netwerk kan het transport niet aan. Maar het stopt hier niet. Want ook Flevoland zijn er problemen. Het terugleveren door grootverbruikers zoals zonneparken en windmolens, is in vrijwel de hele provincie niet mogelijk. Verder is stroom afnemen in grote hoeveelheden in de Noordoostpolder een probleem.

Regiomanager van Liander: “Op veel plekken zal het nu niet passen, maar over een aantal maanden weer wel. Dit station nabij Emmeloord is in maart 2022 klaar. Dat zorgt weer voor heel veel lucht in de regio.” Toch is 2024 de datum die wordt aangehouden als moment waarop er weer overal voldoende capaciteit is in het gebied. Om dit alles te realiseren zullen straten opgebroken moeten worden. Wijnen: “We hebben een studie gedaan met alle netbeheerders en we verwachten dat ongeveer 1 op de 3 straten in heel Nederland open moet. Ook komen er veel meer transformatorhuisjes in woonwijken. Dat is denk ik wat echt zichtbaar gaat zijn.”
2 Reacties

  1. Er zijn meerdere bedrijven die een oplossing kunnen maken, combinatie van een kleinere aansluiting dan strikt noodzakelijk, met een thuisaccu en zonnepanelen, de accu is de buffer in de nacht wordt de accu geladen, als dit niet overdag door de zonnepanelen is gedaan, wel moet de accu voldoende groot zijn om enkele dagen te overbruggen

1 Trackback / Pingback

  1. Stijgende energieprijzen! Hoe komt het? - Gasloos Nederland Magazine

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*