Gasprijzen stijgen, airco zeer gewild en populair.




Veel mensen weten niet dat je met een airco niet alleen kunt koelen, maar ook verwarmen. En het loont. Volgens berekeningen scheelt dit vaak wel de helft op de gasrekening! Het ligt natuurlijk wel aan welk model je kiest (A- of B-merk) en aan welke specificaties de airco unit moet voldoen.

Nieuwe trend
Het is een echte trend, door de stijgende gasprijzen gaan mensen op zoek naar alternatieve vormen van verwarming. Want niet alleen de energierekening stijgt, maar ook de inflatie stijgt en dus alle kosten stijgen. Naast de bekende elektrische kachels, houtkachels en de opkomende warmtepompen, laten veel mensen nu dus ook een airco installeren om deze winter hun huis te verwarmen. En het is te merken. Heel veel installatiebedrijven in het hele land melden gigantische drukte bij het installeren van airconditioning. De trend is duidelijk zichtbaar en merkbaar. “We merken dat door de enorme gasprijzen veel mensen in paniek raken. Mensen willen nu verwarmen met stroom in plaats van met gas, door die enorm hoge gasprijs”, zegt Martijn, die een installatiebedrijf heeft. Zijn bedrijf is nu zeker voor de helft van de tijd bezig met het installeren van airco’s.

Goedkoper
Wat nu zo opvallend is, is dat de airco’s goed leverbaar zijn t.o.v. warmtepompen. Daarop zit vaak een levertijd van maar liefst 1 jaar! Aanstaande winter heeft dat dus geen zin meer, vandaar dat de “airco trend” op dit moment zo hard gaat. Wanneer je de centrale verwarming aan zet om 1 of 2 kamers in huis op te warmen, verbruikt de cv-ketel relatief veel gas. In bepaalde situaties kan het dan efficiënter zijn om de kamer te verwarmen met behulp van een airco, geeft brancheorganisatie Techniek NL aan. De voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal krijgt momenteel ook erg veel vragen van consumenten over alternatieven voor de verwarming, waaronder dus ook over de airco. “In de winter kan een airco inderdaad goedkoper en ook duurzamer zijn, alhoewel je wel maar één of twee kamers tegelijk verwarmt. Je energierekening kan dan halveren in vergelijking met het gebruik van een cv-ketel”, zegt een woordvoerder.

Kosten
Maar wat kost nu zo een airco? Er zijn verschillende mogelijkheden. “Voor 1500 euro heb je al snel een complete installatie van een B-merk zoals bijvoorbeeld MaxiCool. Wil je een A-merk zoals Daikin of Mitsubishi, dan kun je rekenen op ongeveer 2500 euro. Maar de prijs ligt ook aan het gevraagde vermogen. Voor ieder budget is er wel een oplossing. Mensen denken dat een airco alleen maar kan koelen en rond de 4000 euro kost, maar dat klopt dus niet meer. Vroeger waren airco’s duurder en konden ze inderdaad alleen koelen.”, geeft N. Janssen aan. Hij installeert ook al een ruimte tijd airco’s. Milieu Centraal ziet er het voordeel wel van in, maar toch geeft de organisatie nog altijd de voorkeur aan betere isolatie of een warmtepomp. Hiervoor zijn ook nog subsidies te krijgen, voor een airco (nog) niet. Echter is het voor wat betreft de energierekening momenteel wel de beste en snelste oplossing.




Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*