Je hoort niets anders meer. Of je nu naar het nieuws kijkt, bij de koffiemachine op je werk staat of bij de tandarts in de wachtkamer zit. Grote kans dat een of meerdere van de volgende onderwerpen voorbij komen: energieverbruik gasloos huis, gasloze vloerverwarming, gasloze cv ketel, perilex aansluiten, gemiddeld energieverbruik woning,…
Heb je een woning met gas? Vergelijk dan eens het gemiddelde energieverbruik. Meteen je energierekening omlaag brengen? Vergelijk alle aanbieders!
In dit artikel bespreken we welke impact het heeft op je stroomverbruik wanneer je moet overstappen op een gasloze woning. Voor de volgende zaken gebruiken we momenteel meestal gas:
- Temperatuur van de lucht in de woning
- Verwarming van het tapwater in de woning
- Methode van koken (via fornuis en / of oven)
Willen we dit allemaal gaan doen zonder gas? Dan komen we tot de volgende gemiddelden. Onder deze tabel staat uitleg hoe we tot deze cijfers zijn gekomen.
Gemiddeld verbruik | kWh |
---|---|
Huishouden | 3.000 |
Elektrische auto | 4.000 |
Verwarming van lucht en water | 3.000 |
Elektrisch koken | 500 |
Totaal gemiddeld stroomverbruik gasloze woning | 10.500 |
Verwarming van lucht en water
Dit rekenvoorbeeld is voor een gemiddeld huishouden van 140 m2 met 3 bewoners. We nemen als voorbeeld een warmtepomp, waarbij via lucht of bodem voor verwarming wordt gezorgd. Voor de verwarming van de lucht is circa 8820 kWh nodig, maar omdat een warmtepomp 4 delen energie van buiten pakt en 1 deel elektriciteit nodig heeft kom je uiteindelijk uit op ongeveer 1.800 kWh. Voor de verwarming van het tapwater is dat ongeveer 1.200 kWh. Dat komt uit op een extra vraag van ruim 3.000 kWh voor de verwarming van het huis en water.
Elektrisch koken
Voor het verwarmen van het eten kun je overstappen op koken op een inductieplaat en de elektrische oven. Ga je elektrisch koken in plaats van op gas? Dan kost je dit jaarlijks ongeveer 500 kWh volgens gegevens van MilieuCentraal. Overigens is elektrisch koken veel efficiënter. Het gaat sneller en kost dus uiteindelijk minder dan koken op gas. Je hebt ook sneller je eten op tafel waardoor je meer tijd over zal hebben voor leukere dingen!
Elektrisch rijden of niet
Ookal gaat dit onderwerp niet direct over elektrisch rijden, maar op termijn zullen we meer en meer elektrisch gaan rijden. Het overstappen van de oude verbrandingsmotor naar elektrisch rijden heeft natuurlijk flinke impact op de electriciteitsvraag per huishouden. De overstap naar een full electric auto vanaf een benzine variant zorgt voor een verhoging van de elektriciteitsvraag met ongeveer 4.000 kWh per jaar. Er van uitgaande dat men gemiddeld 20.000 kilometer per jaar rijdt en er een verbruik van 1 kWh op 5 kilometer is bij elektrisch rijden.
Gemiddeld stroomverbruik gasloze woning
Bovenstaande berekening is natuurlijk een gemiddelde. De efficiëntie van warmtepompen, kookplaten, auto’s en zonnepanelen zullen over de jaren enorm verbeteren. De ene bewoner verbruikt meer dan de andere, maar grofweg komen we uit op 10.5000 kWh per gemiddeld huishouden van 3 met 1 elektrische auto, in een huis van 140 m2. Dit is dus niet direct een hogere energievraag dan met gas. De gebruikte energie is alleen veranderd naar volledig elektrisch. Door het plaatsen van zonnepanelen kun je natuurlijk wel de maandelijkse woonlasten flink verlagen. Echter, rekenen we met een (momenteel) relatief hoge opbrengst van gemiddelde 275 kWh per jaar per zonnepaneel dan komen we al snel ruimte op het dak tekort. Je hebt dan namelijk al meer dan 38 zonnepanelen nodig wil je de 10.500 kWh volledig op ‘eigen kracht’ opwekken.
Oke, dus het komt er op neer dat mijn stroomkosten stijgen. Maar de stroomkosten zijn nu goedkoper dan gaskosten. Naar aanleiding van de berichten die we via het nieuws horen gaan de stroomkosten (natuurlijk!) stijgen de komende jaren. Dus wie is de sjaak? 🙂
Ahhh niet te vroeg zorgen maken, Henrie ?
Tegen die tijd is het wellicht alweer anders. Kijk naar de IB, verandert elk jaar.
Klasse artikel! ?
Dat klopt Jef, het tarief vd IB verandetrt wel eens. Maar noem maar eens een jaar waar de laagste tariefgroep naar beneden ging?
Bovenstaande getallen zijn misschien waar voor een slecht geïsoleerd huis. Mijn nieuwbouwhuis uit 2018 heb ik gasloos gemaakt. Met 20 panelen van 300 wattpiek (en zonder elektrische auto) houd ik per jaar 500-1000 kw over. Verbruik in totaal 4000 kw per jaar.
Voor tapwater een warmtepompboiler, en een luchtwaterwarmtepomp voor verwarming.
Een nieuwbouwhuis is dan ook weer het andere uiterste TOV een slecht geïsoleerde woning. Ik denk dat de gemiddeldes wel kloppen voor een gemiddelde woning hoor.
mijn eerste 20 zonnepanelen in 2012 waren 200 Wp,
in 2015 10 panelen 250 Wp
in 2018 8 panelen 300 Wp
in 2020 8 panelen 350 Wp
in 2022 400 Wp standaard.
ik heb al 50.000 kWh productie.
inductiekoken en Hoge Temperatuur Warmtepomp, geen gas.
Laadpaal en EV, rijden op stroom van het dak.
het is niet moeilijk, het is gemakkelijk, het is niet duur, het levert veel geld op.
sinds 2012 opbrengst 24.000 euro. ik betaalde 3000 gas/licht per jaar, 250 per maand.
Wow!! Dat is erg indrukwekkend! Hoeveel panelen heb je nu dan liggen? 46 als ik goed tel? Of zijn er ook panelen vervangen omdat je voor krachtigere varianten hebt gekozen?
ik heb 2 huizen zonder gas. een is verhuurd. ik heb zelf 30 panelen, 6000 kWh,
en de huurder heeft 16 panelen 5000 kWh. Inductiekoken, keuken zonder gas, en Warmtepomp Hoge Temperatuur voor verwarming en warm water. Ik heb al 10 jaar geen gas en de aansluiting van de huurder wordt in september afgesloten. geen gas geen energierekening. ik betaalde 3000 euro per jaar 10 jaar geleden. dat is een opbrengst van 30.000 euro in 10 jaar. voor de huurder nu ook. geen gas geen energierekening. opbrengst met 2 huizen zonder gas 6000 euro per jaar. dat is 60.000 euro over een periode van 10 jaar. ik heb al 10 jaar geen gas.
google Will Eisinga.