Wat is een pelletkachel?




Een pelletkachel is een kachel die brandt op pellets. Dit zijn kleine brokjes hout die gemaakt zijn van zaagsel en snippers. Het zaagsel wordt in een machine onder hoge druk samengeperst tot kleine ronde staafjes. Dit noemen zijn hout pellets. Natuurlijk is het restafval van de houtindustrie niet eindig, maar op dit moment wordt maar een klein deel omgezet in pellets. Pellets kunnen daarbij ook gemaakt worden van biomassa zoals pulp van mais of soja. Er worden ook al pellets gemaakt van bermgras. Doordat er steeds opnieuw bossen worden aangeplant blijft er altijd biobrandstof. Alternatieve brandstof genaamd “pellets”, vormt een CO2 neutrale brandstof. Italie, Duitsland, Oostenrijk, Belgie en de Scandinavische landen zijn op dit moment de voorlopers van het gebruik van de pellet als brandstof. De biomassa pellet word gebruikt voor de verwarming van woningen en het opwekken van energie. Ook Nederlanders worden steeds economisch bewuster, dit word vooral opgewekt door de snel stijgende olie en gasprijzen, maar ook door de druk om CO2 uitstoot te verminderen.

Hoe werkt een pelletkachel eigenlijk? Bovenin zit een reservoir met hout pellets die vervolgens in de verbrandingskamer worden gebracht. Door middel van een elektronische ontsteking gaan de pellets ontbranden. Een ventilator zorgt voor de aanvoer van verse lucht, de afvoer naar buiten en voor de toevoer van warme lucht in de ruimte. De aslade vangt de as op zodat de verbrandingskamer schoon blijft.

Qua verbruik zijn verschillende meningen. Dit hangt natuurlijk van verschillende factoren af zoals uitvoering en vermogen. Maar over het algemeen is de techniek van een pelletkachel ingewikkelder dan een gas- of houtkachel en dat maakt hem ook wat duurder. Hier staat tegenover dat een pelletkachel zeer zuinig is in gebruik door het hoge rendement en de relatief goedkope brandstof. Verbruiksprijzen vallen deze wel mee. Pellets zijn niet duur in vergelijking met hout of gas. Een zak van 15 kilo kost tussen de 4 en de 6 euro. Pellets koop je normaal gesproken in zakken van 10, 15 of 20 kilogram bij een gespecialiseerd bedrijf.

Een pelletkachel is zeer gebruiksvriendelijk. Aan- en uitzetten gebeurt door een druk op de knop. De meeste pelletkachels zijn voorzien van een thermostaat. Je stelt in hoe warm de ruimte moet zijn en de kachel schakelt zichzelf uit indien de gewenste temperatuur is bereikt. Wordt de kamer weer kouder, dan schakelt hij zich zelf weer in. Er zijn ook pelletkachels met een ingebouwde timer zodat hij gaat branden op een ingestelde tijd. Veel pelletkachels hebben een afstandbediening. Pelletkachels passen in elk interieur en zijn uiterst gemakelijk te bedienen.

Het verbranden van de pellets eist dat dit in een gesloten systeem gebeurd, dus deze techniek is veilig. Pellets hebben een gesloten verbrandingskamer waardoor er geen roet en as tijdens het stoken in de kamer komt. Doordat de verbranding in een pelletkachel bijna volledig is, blijft er bijna geen as over. Zelfs bij dagelijks gebruik is een wekelijkse stofzuigerbeurt voldoende om al het as te verwijderen. Het glas van de kachel wordt wel vies en dient regelmatig schoon gemaakt te worden. Een pelletkachel wordt overigens altijd heet en is het niet verstandig om kleine kinderen daar onbewaakt bij te laten spelen.

Omdat een pelletkachel een gesloten systeem is, is de kans dat er giftige gassen in de ruimte komen nihil. Daarbij is het rendement van een pelletkachel erg hoog omdat er een bijna volledige verbranding plaats vindt. Bij een volledige verbranding komen ook bijna geen giftige stoffen vrij.

Hoe bereken ik het benodigde aantal Kw’s voor mijn pelletkachel?
Oppervlakte tot max. 45 m2 = 5,5 kw
Oppervlakte tot max. 55 m2 = 6,5 kw
Oppervlakte tot max. 60 m2 = 7,0 kw
Oppervlakte tot max. 70 m2 = 8,0 kw
Oppervlakte tot max. 80 m2 = 9,0 kw
Oppervlakte tot max. 100 m2 = 10,0 kw
Oppervlakte tot max. 115 m2 = 11,0 kw
Oppervlakte tot max. 125 m2 = 12,0 kw
Oppervlakte tot max. 135 m2 = 13,0 kw

Alternatieve berekening: 1kw per 20m³




Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*