Voordelen / nadelen gasloos wonen?
We moeten eraan geloven, maar wat zijn nu de grootste voordelen / nadelen van gasloos te wonen? De twee grootste voordelen aan gasvrij wonen zijn dat u meewerkt aan een betere, schonere leefomgeving voor uzelf en uw kinderen en dat u geen risico meer loopt op koolmonoxidevergiftiging.

Het gebruik van aardgas en andere fossiele brandstoffen in onze woningen zorgt voor hoge CO2 uitstoot. Deze CO2 uitstoot zorgt voor luchtverontreiniging en een snelle opwarming van de aarde. De gevolgen van de opwarming van de aarde merken we in Nederland bijvoorbeeld doordat het in het najaar steeds vaker en harder gaat stormen, er steeds meer regen valt (met meer overstromingen tot gevolg) en het langzaam stijgen van de zeespiegel. Om al deze gevolgen te beperken moeten we met z’n allen de CO2 uitstoot terugdringen en dat kunnen we het beste doen door geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken en onder andere aardgasloos te gaan wonen.

Koolmonoxide is een geurloos, kleurloos en smaakloos gas dat giftig is voor mensen. Het giftige gas ontstaat doordat aardgas, dat wordt gebruikt door uw verwarmings- of warm water toestel, niet volledig wordt verbrandt. In principe is er altijd een heel klein beetje aardgas dat in uw cv-ketel, geiser of gasboiler niet volledig verbrandt; dit gas wordt als alles goed werkt afgevoerd. Als uw gasgestookte verwarmingstoestel kapot gaat of slijtage vertoont, kan het gebeuren dat de koolstofmonoxide niet wordt afgevoerd, maar in plaats daarvan terecht komt in uw huis, met alle schadelijke gevolgen van dien. Wanneer u gasloos woont is een koolmonoxidevergiftiging dus niet meer mogelijk. Een veilig idee!

Zijn er dan ook nadelen aan gasloos wonen? Ja, voor sommige mensen zijn er ook nadelen aan gasloos wonen. De grootste nadelen zijn dat het extra geld kost om gasloos te gaan wonen. Voor sommige mensen is het koken zonder gas ook een nadeel.

Om een woning klaar te maken om gasloos te gaan wonen moet er vaak het één en ander gebeuren. Deze aanpassingen kosten mogelijk een hoop geld. Hoeveel geld u kwijt bent is afhankelijk van wat er moet gebeuren en hoe u dit aanpakt, maar in veel gevallen kunt u uw investering ook weer terugverdienen en er zelfs winst mee behalen. Daarnaast is het op dit moment zo dat u geld moet betalen om uw gasleiding af te laten sluiten en dat het gebruik van gas goedkoper is dan het gebruik van elektra. Dit zal echter met een paar jaar veranderen; om het gebruik van gas minder aantrekkelijk te maken zal gasverbruik duurder worden.

Ondanks dat een huis veiliger is zonder gas vinden sommige mensen het prettiger koken op gas dan wanneer zij elektrisch zouden moeten koken. Dit is een persoonlijke beleving. De meeste mensen die overstappen van koken op gas naar koken op elektra moeten wel even wennen, maar zijn dik tevreden als ze eenmaal gewend zijn, maar voor een kleine groep mensen kan het koken op elektra gezien worden als een nadeel.
4 Reacties

  1. Ik ben begonnen met een aantal zonnepanelen. Jaar na jaar gespaard voor meer. Nu ligt het hele dak vol en zijn we gasvrij + energieneutraal. Lekker besparen op kosten. Ik zou niet anders meer willen!

  2. Wij willen de mogelijkheden voor gasloos wonen ook gaan bekijken. We zijn erg benieuwd naar de kosten op jaarbasis. Ook moet er inderdaad het een en ander aangepast worden voordat dit gerealiseerd kan worden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*