Alles over vloerverwarming!




Vloerverwarming wordt steeds populairder in Nederland, zeker gezien de gasloze toekomst die we tegemoet gaan. Steeds vaker wordt er voor vloerverwarming als hoofdverwarming gekozen omdat het huis dan gelijkmatig wordt verwarmd. Dit type verwarming werkt efficiënter dan een normale verwarming met cv-ketel installatie. Hierdoor bespaar je niet alleen op je energierekening, je bent ook nog eens milieubewust bezig omdat je minder / geen gas verbruikt.

Vloerverwarming is een verwarming die onder de vloer is ingebouwd. Op deze manier wordt je huis verwarmd waardoor je ook in de winter met bloten voeten in je huis kunt rondlopen. Er bestaan verschillende vloerverwarmingssystemen. Grofweg zijn er 2 soorten te onderscheiden: droogbouw en natbouw vloerverwarmingen. De buizen worden bij een natbouw systeem in het cement geplaatst. Een droogbouw systeem wordt op de vloer geplaatst d.m.v. bijvoorbeeld noppenplaten.

Natbouwsysteem: dit type wordt in het cement geplaatst. Dit type is geschikt voor nieuwbouwwoningen omdat er daar voldoende inbouwhoogte voor is. Je hebt ongeveer 16 tot 20cm inbouwhoogte nodig.
Droogbouwsysteem: dit type wordt geplaatst in voorgevormde polystreen of piepschuimen matten. Meestal wordt dit type gebruikt bij huizen met een beperkte vloeropbouw. Je hebt een inbouwhoogte nodig van minimaal 6 cm. T.o.v het natbouwsysteem heb je 10 cm minder inbouwhoogte nodig.

Elektrische vloerverwarming is onder te verdelen in 3 soorten. Je hebt matten, elektrische kabels en je hebt foliesystemen. Het voordeel van dit type is: lage installatiekosten en makkelijk en snel te installeren.
Infrezen: bij dit type worden er sleuven gemaakt aan de bovenkant van het cementdekvloer. Omdat de buizen zich aan de bovenkant van de dekvloer bevinden wordt de vloer snel warm en is er weinig warmteverlies.

Vloerverwarming verwarmt je vloer gelijkmatig door middel van warmtestraling. Door de gelijkmatige verdeling is er bijna geen sprake van temperatuurverschillen in de kamer. De temperatuur wordt dan ook als zeer aangenaam ervaren. De vloerverwarming kun je centraal bedienen met een thermostaat. Een elektrische thermostaat kan worden geprogrammeerd zodat je je eigen voorkeur kunt geven qua temperatuur. Het is zelfs mogelijk om de centrale verwarming compleet te vervangen, mits het stralingsoppervlak groot genoeg is. De warmteafgifte is afhankelijk van factoren zoals de temperatuur van de vloer, het type vloer en de dikte van de vloer.

Enige tijd geleden ontstond er twijfel bij een aantal medici of vloerverwarming wel gezond was. De redenatie was dat hogere temperaturen van vloerverwarming aderaandoeningen zouden kunnen veroorzaken (ook wel dikke voeten genoemd). Inmiddels is er een temperatuur vastgelegd in de normen. Deze mag niet hoger zijn dan 29 °C. Voor de badruimtetemperatuur geldt 33 °C. Hierbij komt dat er tegenwoordig erg goed wordt geïsoleerd bij nieuwbouw. Het gevolg is dat oppervlaktetemperaturen van 24 of 25°C lager aanvoelen. Een risico voor gebruikers van vloerverwarming kan nagenoeg worden uitgesloten. Meerdere artsen claimen dat vloerverwarming juist gezonder is dan radiatoren, met name voor mensen met een allergie voor stof. Tot slot, mensen houden graag het hoofd koeler dan de voeten. Vloerverwarming komt beter overeen met het menselijk behaaglijkheidsniveau. Vanwege de hoge luchtcirculatie zit warmte vaak hoog bij radiatoren. Bij vloerverwarming is het juist kouder boven.

Velen denken dat je niets hebt aan vloerverwarming in de zomer. Toch is dat niet waar. Je kunt namelijk ook met vloerverwarming koelen. Door koud water door de verwarmingsbuizen te laten stromen wordt het vloeroppervlakte lekker koel, net zoals de rest van jouw woning!




3 Reacties

  1. Heerlijk, geen stof meer tussen de radiatoren uit halen. Minder stof in huis en lekkere warme voeten. Ongeveer een jaar geleden hebben we de omslag gemaakt naar vloerverwarming. Had ik toen geweten wat het zo een genot is, had ik het veel eerder gedaan.

  2. Bedankt voor het delen van deze informatie over vloerverwarming. Het lijkt mij ook ideaal en het zou goed gecombineerd kunnen worden met een cementdekvloer die we erg mooi vinden. Mijn ouders zijn ook voor vloerverwarming gegaan toen ze hun woning gingen opknappen. Ideaal in de wintermaanden!

  3. Goed om te weten dat elektrische vloerverwarming onder te verdelen is! We zijn ook benieuwd naar de beste manier om dit te installeren in onze woning. Ik ben benieuwd of onze ruimtes in de winter goed verwarmd blijven.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Gemiddeld stroomverbruik gasloze woning - Gasloos Nederland Magazine
  2. Geluidsoverlast warmtepomp: hoe voorkomen? - Gasloos Nederland Magazine

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*