Perilex aansluiten, hoe doe je dat?




Wilt u uw kookplaat zelf aansluiten? Maar u heeft 5 draden? Maar heeft u al een kookgroep / fornuisgroep? Hieronder volgt de uitleg. Heeft u geen Perilex stopcontact? Dan bestaat de kans dat er een nieuwe kookgroep moet worden aangelegd. Voordat u aan de slag gaat met het aansluiten van een kookplaat, zijn er een aantal dingen die u eerst moet nalopen:

  • Is er een aparte kookgroep of een drie-fase aansluiting in de groepenkast aanwezig? Zo ja, zit deze groep gekoppeld aan de ruimte waar de kookplaat wordt aangesloten?
  • Controleer met een spanningszoeker of er spanning aanwezig is.
  • Controleer hoeveel fases of stroomtoevoer u heeft bij het stopcontact.
  • Controleer hoeveel nullen of stroomafvoer heeft u bij het stopcontact.
  • Controleer of er een aardedraad aanwezig is in het stopcontact.

Het is belangrijk dat u weet hoeveel stroomtoevoer (fase) aanwezig is en welke deze zijn. Met een spanningszoeker kunt u deze meten. Bij het contact met stroomtoevoer (fase) gaat de spanningszoeker aan. Indien u de bovenstaande vragen positief heeft beantwoord, kunt u aan de slag gaan met de inductiekookplaat aansluiten.

De belangrijkste stap voordat verdere werkzaamheden beginnen is ALTIJD: zorg dat de spanning UITGESCHAKELD is!


Een inductiekookplaat kunt u op drie manieren aansluiten:

Drie-fase aansluiting: draden (bruin, zwart, grijs, blauw en geel/groen)
De bruine draad wordt aangeduid als P1 (fase 1) en de zwarte draad als P2 (fase 2). De grijze draad wordt als P3 (fase 3) aangegeven, maar het is mogelijk dat deze draad zwart van kleur is i.p.v. grijs. In dit geval heeft u twee zwarte draden met één bruine draad of drie zwarte draden, afhankelijk van het soort kabel. De blauwe nuldraad wordt aangeduid als N en de geel/groene draad is aangeven als de PE. Kort gezegd:
– Bruine draad: P1
– Zwarte draad: P2
– Grijze draad: P3
– Blauwe draad: N
– Geel/groene draad: PE

Twee-fase aansluiting inclusief twee nuldraden: draden (bruin, zwart, grijs, blauw en geel/groen)
Bij de twee-fase aansluiting heb je twee keer toevoer (2 fase) en twee keer afvoer (2 nul). Bij deze aansluiting worden de bruine draad en de blauwe draad in de meeste gevallen gebruikt voor de afvoer (nul). De zwarte draad en de grijze draad zijn voor de toevoer (fase). Om deze af te kunnen sluiten moet u eerst met een spanningzoeker meten of in het perilex stopcontact kijken hoe dit aangesloten zit. Mocht u er niet uit komen kunt u altijd een foto per mail sturen zodat wij u advies kunnen geven. Kortom:
– Zwarte draad: P1
– Grijze draad: P2
– Bruine draad: N1
– Blauwe draad: N2
– Geel/groene draad: PE

Één fase aansluiting: draden (bruin, zwart, grijs, blauw en geel/groen)
Bij een één fase aansluiting worden alle fasen aansluitingen van de kookplaat met elkaar doorverbonden. Dit betekent dat u de kookplaat ook op een 220 volt stopcontact kunt aansluiten, mits het vermogen minder is dan 3.860 Watt. Is het vermogen van de inductiekookplaat meer dan 3.86 KWh dan loopt u risico dat de groepenkast overbelast raakt wanneer u de inductiekookplaat in gebruik neemt. De één fase aansluiting wordt alleen voor tijdelijke gevallen gebruikt of bijvoorbeeld in een showroom waar keukenapparatuur wordt tentoongesteld.
– Bruine draad: P1, P2, P3
– Blauwe draad: N
– Geel/groene draad: PE

Komt u er niet helemaal uit? Schakel een erkend installateur in!




4 Reacties

  1. Ik vraag mij af hoe het werkt als je via domotica de box op de hoogste stand zet en vervolgens met een remote de fan op de laagste stand zet. Dan moet je eerst met domotica de hoogstand uitzetten en weer aanzetten om de box weer op de hoogste stand te krijgen. Valt opzich wel te automatiseren, gewoon eerst even uitzetten en dan weer aan om te zorgen dat domotica de remote altijd overruled. Lastige is alleen hoe je dat netjes aangesloten krijgt op de connector in de box. Iemand ideeen? Een perilex aansluitsnoer (waarbij je een connector hebt die wel alle pinnen bezet heeft) kost gelijk €28 euro

    • Ligt er ook aan hoeveel standen je WTW systeem heeft. Wij hebben 3 standen op onze draaiknop. Eigenlijk vergelijkbaar met een dubbele wissel schakelaar. Geen lamp aan = stand 1. Lamp 1 aan = stand 2, beide lampen aan = stand 3. Dat wetende zou ik de draaiknop kunnen vervangen door een remote switch wat bijvoorbeeld een rolluik bestuurt (werkt hetzelfde ongeveer). Kijk eens naar een Shelly 2.5? Die kun je zelfs besturen met je telefoon en google home.

  2. Ik kom verschillende afkortingen tegen zoals L1, L2 en L3 maar ook N1, N2 en zelfs P1,P2 en N2
    Is P1 hetzelfde als L1 en P2 gelijk aan L2 of is dat te kort door de bocht de stekker die ik nu hebt heeft een N linksboven L1 rechts boven L2. Links onder en L3 rechts onder, stekker moet aan gesloten worden voor 2 fase en ik heb 5 draden blauw, zwart, grijs, bruin en aarde draad, hoe moet ik ze nu aansluiten?

1 Trackback / Pingback

  1. Gemiddeld stroomverbruik gasloze woning - Gasloos Nederland Magazine

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*