Zonnepanelen of PV-panelen?
Zonnepanelen worden ook vaak PV panelen genoemd. Maar is er een verschil tussen PV panelen en zonnepanelen? En waar staat de afkorting PV voor?

Een vraag die regelmatig voorbij komt: wat zijn PV panelen nu precies? En is er een verschil tussen PV panelen en reguliere zonnepanelen? Het antwoord is nee. PV panelen zijn in principe niets meer dan een andere benaming voor zonnepanelen. Er is dus geen verschil tussen een PV paneel en een zonnepaneel. De benaming komt uit de Engelse taal, waar PV een afkorting is voor “Photo Voltaic”. Photo betekent licht en Voltaic betekent elektriciteit.

We kunnen grofweg twee soorten PV installaties onderscheiden:

  • Autonome PV installatie
  • Netgekoppelde PV installatie

Autonome PV installaties worden niet gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Hierdoor moet de opgewekte zonnestroom direct worden gebruikt of worden opgeslagen in een accu. Deze PV panelen zijn hierdoor vooral geschikt voor kleinere toepassingen, zoals tuinverlichting, verkeerslichten of op een caravan of boot.

Een netgekoppeld PV systeem wordt doorgaans gebruikt voor woningen en bedrijven. Deze PV panelen zijn, zoals de naam al aangeeft, gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Als de panelen meer stroom opwekken dan u gebruikt, kunt u deze stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Deze teruggeleverde stroom wordt verrekend met de stroom die u afneemt van uw energieleverancier, dit wordt ook wel salderen genoemd, of u ontvangt een vergoeding voor de teruggeleverde stroom.

PV panelen bestaan uit verschillende zonnecellen die daglicht opvangen en dit omzetten naar stroom. De PV panelen kunnen dit niet helemaal alleen. De PV installatie zet het licht namelijk om in gelijkstroom, terwijl we wisselstroom nodig hebben. Om deze reden worden PV panelen altijd voorzien van een omvormer, die de gelijkstroom omzet naar wisselstroom.

Wanneer u duurzaamheid belangrijk vindt, kan een PV installatie een verstandige keuze zijn. PV panelen leveren namelijk duurzame stroom en daarnaast ook nog een flinke besparing op uw energierekening op. Het kopen van een PV installatie vergt wat voorbereiding. U moet bijvoorbeeld kiezen hoeveel vermogen uw PV systeem moet hebben. Dit kunt u laten afhangen van bijvoorbeeld de grootte van uw dak (hoeveel zonnepanelen kunt u kwijt?), of van uw energieverbruik. Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). 1 Wattpiek levert in Nederland, wanneer de zonnepaneel een ideale plaatsing heeft, ongeveer 0,85 kilowattuur (kWh) op. Verbruikt uw huishouden ongeveer 4.100 kWh per jaar? Dit betekent dat u een PV installatie van ongeveer 4.800 Wattpiek nodig heeft om volledig te voorzien in deze energiebehoefte. Dit zijn ongeveer 20 PV panelen van 250 Wp. Voor een dergelijke installatie betaalt u gemiddeld een totaalprijs van ongeveer 9.100 euro, inclusief installatie. Natuurlijk kunt u ook kiezen voor een kleinere installatie. U kunt de zonne-energie dan aanvullen met de reguliere stroom van uw energieleverancier.

Op de naam na, is er dus geen enkel verschil tussen PV panelen en zonnepanelen. PV panelen is een vakterm die vaak wordt gebruikt door specialisten, terwijl zonnepanelen een term is die vaker in de volksmond wordt gebruikt. Wat de benaming ook is, PV panelen zijn een goede manier om duurzamer te leven en om een fors bedrag te besparen op uw energierekening.
1 Reactie

  1. Gezien de toekomst gaan we ook voor zonnepanelen op korte termijn. Maar de grootste factor die voor ons doorweegt is de besparing op energie en de voorbereiding op een gasloze woning.

1 Trackback / Pingback

  1. Energieneutraal wonen? - Gasloos Nederland Magazine

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*