Wat kost het om je woning gasvrij te maken?
Gasloos wonen, het mag wat kosten. De investering die Nederlanders moeten doen is afhankelijk van een aantal factoren. Vereniging Eigen Huis publiceerde onlangs een onderzoek waarin het beschrijft welke investering nodig is voor een energieneutraal huis. Men bekijkt hierbij de 5 verschillende type woningen en de diverse verschillende energielabels.

Mensen met energielabel A of B zullen het laagst genoemde bedrag kwijt zijn en mensen met label F en G het hoogst genoemde bedrag. De bedragen zijn schatting op basis van standaardgegevens en kosten en subsidies die nu gelden.

Overzicht kosten per type woning

  • Appartement: 6.000 tot 15.000 euro
  • Tussenwoning: 10.000 tot 23.000 euro
  • Hoekwoning: 10.000 tot 25.000 euro
  • Twee-onder-een-kapwoning: 11.000 tot 29.000 euro
  • Vrijstaande woning: 11.000 tot 34.000 euro

Is er subsidie voor gasloos wonen? Het zijn forse bedragen die de meeste woningeigenaren niet kunnen en willen uitgeven. Daarnaast is de terugverdientijd in veel gevallen 15 tot 20 jaar. Vandaar dat voor veel Nederlanders een “aanmoediging” in de zin van een subsidie ook noodzakelijk is om in actie te komen.

De overheid heeft inmiddels een pot van 85 miljoen euro beschikbaar gesteld voor wijken die als eerste van het gas af gaan. Gemeente in heel Nederland proberen nu een deel te bemachtigen om in hun dorp of stad een gasvrije wijk te maken. Deze proeven dienen om te leren wat er allemaal komt kijken bij het gasvrij maken van huizen en wijken en welke kosten hiermee exact mee gemoeid zijn. De overheid verwacht dat een stijgende vraag naar duurzame oplossingen zal leiden tot lagere kosten en nog betere producten en oplossingen.
2 Reacties

    • Bij mensen die een appartement hebben (koop) is er hopelijk een gezonde VvE waarmee jarenlang gespaard is voor dit soort zaken. Als huurder kun je op je verhuurder terugvallen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*