Wat is een zonnecollector en hoe werkt het?




Een zonnecollector is een belangrijk onderdeel van een zonneboiler. Zonnecollectoren worden bevestigd op het dak en vangen zonlicht op. Dit zonlicht wordt gebruikt voor het verwarmen van tapwater. Een zonnecollector is doorgaans tussen de 2 en 6 m2 groot. Zonnecollectoren worden regelmatig verward met een zonnepaneel, maar toch zijn deze erg verschillend. Zonnepanelen wekken namelijk stroom op, terwijl een zonnecollector het zonlicht gebruikt voor het verwarmen van tapwater.

De werking van een een zonnecollector is eigenlijk heel simpel. De zonnecollector bestaat uit metalen buizen met hierin een vloeistof. De vloeistof wordt door de zon opgewarmd en loopt daarna via een buizensysteem door naar het, met leidingwater gevulde, voorraadvat. Na een tijdje is het leidingwater in het voorraadvat opgewarmd en kan het warme water gebruikt worden. Naast een zonnecollector, bestaat een zonneboiler ook uit een voorraadvat waar het water in wordt opgeslagen en een naverwarmer om extra warmte te leveren wanneer er te weinig zonne-energie beschikbaar is.

Er zijn twee verschillende soorten zonnecollectoren:

  • Vlakke plaat collectoren
  • Vacuümbuis collectoren

Vlakke plaat zonnecollectoren zijn erg populair, omdat ze eenvoudig en over het algemeen ook goedkoop zijn. Een vlakke plaat collector bestaat uit een ondiepe bak. Deze bak wordt afgesloten met een doorzichtige afdekplaat, welke er voor zorgt dat de warmte goed in de bak blijft. Onder de afdekplaat bevindt zich een absorber, dit is een zwarte plaat die warm wordt door het zonlicht te absorberen. Hieronder liggen de buizen met daarin vloeistof. Wanneer de vloeistof door de absorber is opgewarmd, wordt het gebruikt voor het verwarmen van het leidingwater in het voorraadvat.

Deze zonnecollector bestaat uit verschillende, van dubbel glas gemaakte, buizen die naast elkaar liggen. De inhoud van deze buizen is vacuüm gemaakt en de buizen zijn voorzien van een speciale coating aan de binnenkant. Hierdoor kan de warmte goed worden vastgehouden. De vacuümbuizen worden ook wel heatpipes genoemd. De warmte wordt in de bovenkant van de buizen verzameld en doorgegeven aan de zonnecollector. De zonnecollector zorgt er vervolgens voor dat de warmte wordt overgedragen aan het water. De vacuümbuis zonnecollector heeft een hoger rendement dan de vlakke plaat zonnecollector. De vacuümbuis warmt namelijk sneller op en de vacuüm zorgt ervoor dat de zonnecollector bijzonder goed geïsoleerd is en nauwelijks afhankelijk is van de buitentemperatuur.




Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*