Wat is LTV (Lage Temperatuur Verwarming)?




Doordat onze huizen beter geïsoleerd worden, is het verwarmen op lage temperaturen steeds aantrekkelijker aan het worden. Lage temperatuurverwarming, kortweg gekend als LTV, is een energiezuinige manier van verwarmen waar je niet alleen het milieu maar ook jezelf een groot plezier mee kunt doen.

Wat is lage temperatuurverwarming?
Bij een verwarmingssysteem met lage temperatuurverwarming (LTV) ligt de aanvoertemperatuur van het CV-water tussen 35°C en 55°C. Dit is aanzienlijk lager dan bij een traditionele CV (hoge temperatuurverwarming) waarbij de aanvoertemperatuur tussen de 75°C en 85°C is. Bij LTV zijn grote verwarmingslichamen nodig om een woning rendabel te kunnen verwarmen aan een voordelige prijs. Het toepassen van vloer- en wandverwarming is hierbij ideaal. Daarnaast zijn speciale lage temperatuur radiatoren (LT-radiatoren) of LT-convectoren geschikt.

Voordelen van lage temperatuurverwarming
– Bij lage temperatuurverwarming is het rendement groot. Er treedt namelijk minder warmteverlies op dan bij een traditioneel systeem en het kost ook minder energie om de verwarming op lage temperatuur te houden. De prijs van je verbruik kan zo tot maar liefst 30% lager liggen.
– Verwarming op lage temperatuur zorgt voor een comfortabel leefklimaat. De temperatuur in huis is constant en de warmte wordt gelijkmatig verdeeld. In het geval van vloer- of wandverwarming heb je ook minder last van ‘koude hoekjes’ zoals dat bij traditionele systemen vaak wel het geval is.
– Doordat er geen sprake is van sterke luchtstromen door opstijgende warmte heb je minder last van zwevend stof in huis wat bijzonder gunstig is voor mensen met allergieën.
– Lage temperatuurverwarming is milieuvriendelijk.

Om je woning te verwarmen op lage temperatuur moet er gebruikgemaakt worden van speciale cv-ketels en verwarmingselementen. Een overzicht:

Geschikte verwarmingsketels voor LTV
Je hebt minstens een LTV-ketel of een warmtepomp nodig om op een rendabele wijze gebruik te kunnen maken van lage temperatuurverwarming. De warmtepomp is het meest energiezuinig maar vergt, afhankelijk van het type, ook een grotere investering. Verwarming via zonnewarmte is natuurlijk ook nog mogelijk. Je hebt dan een zonneboiler nodig. Het grote voordeel van LTV is dat verschillende systemen ook aan elkaar gekoppeld kunnen worden zodat de warmte optimaal gerecupereerd kan worden.

Geschikte verwarmingslichamen voor LTV
Omdat de temperatuur van het verwarmingswater veel lager ligt dan bij een systeem met hoge temperatuurverwarming, is er een groot oppervlak nodig om de warmte aan de lucht af te kunnen geven. Voor lage temperatuurverwarming zijn onderstaande verwarmingslichamen geschikt:
* LT-radiatoren (overgedimensioneerde radiatoren)
* LT-convectors (groter dan standaard convectors)
* Wand-, vloer- of plafondverwarming (leidingen zijn verwerkt in wand, vloer of plafond)
* Luchtverwarming (verwarming via een lucht-lucht warmtepomp)

Belang van isolatie en ventilatie bij LTV
isolatie lage temperatuurverwarming
Wanneer je gebruik wil maken van lage temperatuurverwarming zal je woning voldoende geïsoleerd moeten zijn om de temperatuur op peil te kunnen houden. Wanneer er grote koudebruggen aanwezig zijn en de ruimte niet goed geïsoleerd is, zal de LTV nooit kunnen zorgen voor een aangename warmte. Ook een goed ventilatiesysteem is van belang om vocht af te kunnen voeren. Verwarmen, isoleren en ventileren gaan altijd hand in hand. Je zult aan alle drie deze factoren dus aandacht moeten schenken als je op een comfortabele manier energie wil gaan besparen.

Prijsbesparing met lage temperatuurverwarming
Hoeveel je precies bespaart met lage temperatuurverwarming hangt af van vele factoren, zoals het systeem dat je kiest. Een systeem met een warmtepomp is bijvoorbeeld het meest energiezuinig. Gemiddeld genomen kun je hier zo’n 25% op de stookkosten mee besparen. Wanneer je gebruik maakt van een lage temperatuurketel in combinatie met LTV-radiatoren dan zul je zo’n 20 à 30 m³ aan aardgas besparen. Met wand- of vloerverwarming moet je denken aan 25 tot 45 m³. Dit alles hangt natuurlijk ook samen met hoe de woning geïsoleerd is. In het voorbeeld is er uitgegaan van een gemiddelde (goed geïsoleerde) woning.

Nog meer energie besparen met een ZLTV
Naast lage temperatuurverwarming bestaat er tegenwoordig ook ‘Zeer Lage Temperatuur Verwarming’ (ZLTV). Hierbij wordt met nog lagere temperaturen gewerkt. Vaak wordt hier gebruikgemaakt van een combinatie tussen warmtepompen en zonneboilers.




2 Reacties

1 Trackback / Pingback

  1. Geluidsoverlast warmtepomp: hoe voorkomen? - Gasloos Nederland Magazine

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*