Salderingsregeling, hoe zit het?




De salderingsregeling voor huishoudens met zonnepanelen wordt vrijwel zeker afgebouwd vanaf 2023 tot 2031. Minister Wiebes krijgt de nieuwe regeling niet op tijd rond. Dit betekent dat consumenten en bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting tot 2023 kunnen salderen. In juni kondigde Wiebes de opvolger aan voor de salderingsregeling voor zelf opgewekte zonne-energie. Dat zou een terugleversubsidie moeten worden met een verlaging van de energiebelasting. Maar die regeling blijkt nu zo ingewikkeld te worden, dat deze niet op tijd klaar is. Daardoor blijft de salderingsregeling nog langer bestaan.

De terugleversubsidie is een vergoeding voor de stroom die aan het elektriciteitsnet is teruggeleverd. De opgewekte stroom zelf verbruiken blijft aantrekkelijk, omdat huishoudens en bedrijven hierover ook na 2020 geen energiebelasting en geen Opslag Duurzame Energie (ODE) betalen. In 2020 (of 2021) vervangt de regeling de huidige salderingsregeling, waarbij jaarlijks van tevoren een subsidieplafond wordt vastgesteld. Voor mensen die al zonnepanelen hebben, komt er een soepele overgangsregeling. Er komt één loket bij RVO.nl waar huishoudens en bedrijven de terugleversubsidie kunnen aanvragen. Hoe de hoeveelheid teruggeleverde stroom gemeten wordt moet nog bekeken worden. Naar verluidt gaat de slimme meter een belangrijke rol spelen bij het uitvoeren van de nieuwe regeling.

De salderingsregeling is vastgelegd in de Elektriciteitswet (art. 31C). Alle stroommeters voldoen nu aan deze wet. Als de salderingsregeling wordt opgevolgd door een terugleversubsidie, zal ook de Elektriciteitswet wijzigen. Volgens Enexis is de consequentie hiervan dat de analoge draaischijfmeter dan niet meer aan de nieuwe wet voldoet en verplicht moet worden vervangen. Er wordt dan een digitale versie geplaatst, die de teruglevering apart kan registreren. Op deze manier ontvangt iedereen dezelfde vergoeding.

Voor het geleidelijk afbouwen van salderen tot 2031 is het noodzakelijk voor de Belastingdienst dat huishoudens en bedrijven beschikken over een meter die levering en teruglevering afzonderlijk kan meten, oftewel een meter met minimaal een dubbel telwerk. Dat kan bijvoorbeeld een slimme meter zijn, maar dat hoeft niet per se. Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om zo’n meter met een dubbel telwerk in huis te hebben. De meters zullen voor die datum worden aangeboden door de netbeheerders. Vanaf 2023 kan dan de geleidelijke afbouw van de salderingsregeling starten.




2 Reacties

1 Trackback / Pingback

  1. Opgewekte energie opslaan? Dat kan! - Gasloos Nederland Magazine

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*