Subsidie voor de isolatie van mijn huis?
Jazeker, het kan. Als particulier kunt u vanaf 2 september 2019 een subsidie aanvragen voor de isolatie van uw koopwoning. Maar ook de Vereniging van Eigenaren (VvE) kan een subsidie aanvragen. Een andere methode is om geld te lenen met de Energiebespaarlening om uw huis te isoleren.

Hoe vraag ik als particulier subsidie aan?
Particulieren kunnen vanaf 2 september 2019 gebruikmaken van de subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH). Met deze subsidie kunt u uw woning energiezuiniger maken met isolatie. Bekijk voor het indienen van uw aanvraag eerst de voorwaarden voor de SEEH.

Subsidie voor VvE woningen?
Verenigingen van Eigenaren kunnen tot 1 januari 2023 subsidie krijgen voor de isolatie van een gebouw met koopwoningen. Er is wel een voorwaarde: een VvE moet minstens 2 soorten isolatie toepassen in het gebouw. Daarnaast kunnen VvE’s subsidie aanvragen voor:

  • energieadvies: bijvoorbeeld over de beste aanpak voor isolatie;
  • opstellen van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan (MJOP).

Goed om te weten is dat een VvE gemiddeld €20.000 subsidie per appartement kan krijgen. Tip: VvE’s krijgen een bonus als ze hun gebouw extra isoleren. Per appartement € 4.000 bovenop de subsidie van ongeveer 20%! Meer informatie nodig? Lees meer over de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor VvE’s. Wilt u als VvE energie besparen, bijvoorbeeld door uw gebouw en appartement(en) te isoleren? Dan kunt u bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) subsidie energiebesparing eigen huis aanvragen.

Geen spaargeld, wat nu?
U bent niet de enige. U wilt isoleren maar u heeft geen spaargeld of u wilt dat (logischerwijze) achter de hand houden. Met de Energiebespaarlening is het mogelijk om boetevrij en tegen een lage rente geld te lenen voor energiebesparende investeringen. Deze lening is voor eigenaren van een koopwoning. De besparing op energiekosten kan genoeg zijn om de maandelijkse betaling van uw Energiebespaarlening te dekken. Dit hangt af van de isolatiemaatregel die u kiest en hoeveel energie u verbruikt. Let op: voor VvE’s is er de speciale VvE Energiebespaarlening.

Zoals altijd is het belangrijk om te vermelden: geld lenen kost geld.
1 Reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*