Een douche-wtw? Wat is dat?




Wtw staat voor WarmteTerugWinning. Een douche-wtw haalt warmte uit wegstromend douchewater, en gebruikt die om koud leidingwater voor te warmen. Het voorverwarmde water gaat naar de mengkraan van de douche en (of) naar de combiketel of boiler. De warmtewinning gebeurt met een zogeheten warmtewisselaar. Warm en koud water stromen daar doorheen, gescheiden van elkaar en in tegengestelde richting. Het koude water kan daardoor veel warmte opnemen. De constructie van de warmtewisselaar zorgt dat de afvoer van rioolwater hermetisch afgesloten is van de aanvoer van drinkwater.

Een douche-wtw vermindert de milieubelasting die ontstaat door het warm stoken van warm water, zowel bij gasketels als elektrische boilers. De installatie voor warm water hoeft immers minder hard te werken als het water dat verwarmd moet worden, al een beetje op temperatuur is. Het milieuvoordeel is het grootst met een elektrische boiler. Milieubelasting verminderen is in dat geval ook het hardst nodig. Elektriciteit wordt namelijk erg inefficiƫnt opgewekt in de energiecentrale: slechts 45 procent van de energie uit fossiele brandstof (meestal gas) zet de centrale om in stroom, de rest gaat verloren. Elke kWh stroom die de douche-wtw bespaart, bespaart ook dit verlies in de elektriciteitscentrale.

De hoeveelheid gas die de elektriciteitscentrale moet verbruiken opdat een huishouden met een elektrische boiler water kan opwarmen, daalt door de douche-wtw: met 42 procent. Een elektrische boiler gebruikt overigens met douche-wtw nog steeds meer energie, dan een hr-ketel op gas zonder douche-wtw. Dus voor het milieu is vervanging door een toestel op gas een betere optie dan (alleen) een douche-wtw aanleggen (zie daarvoor Nieuwe cv of combiketel kopen). Maar als een gastoestel voor warm water niet kan, dempt een douche-wtw de milieunadelen.

Een douche-wtw gaat 30 jaar mee. De materialen (hoofdzakelijk metaal) zijn goed recyclebaar. De milieubelasting daarvan is zeer klein (en minimaal vergeleken met de milieuwinst). Er zijn verschillende douche-wtw’s. De douchepijp-wtw zorgt voor de hoogste energiebesparing (gemiddeld 100 m3 gas) en heeft de laagste kosten (vanaf 550 euro).

Douchepijp-wtw: verticaal
Een badkamer op een verdieping is geschikt voor een douchepijp-wtw. Er komt dan in plaats van een gewone afvoerbuis een verticale dubbelwandige buis met een koperen binnenpijp vlak onder de douchebak. Het douchewater stroomt door de binnenste buis omlaag, het schone aanvoerwater stroomt in de buitenste buis omhoog.

Douchebak-wtw: horizontaal
Is er geen verticale afvoer mogelijk? Dan is een douchebak-wtw een optie. Die bestaat uit een speciale douchebak waarin een horizontale warmtewisselaar is ingebouwd.

Douchegoot-wtw
Heb je een douche zonder douchebak (inloopdouche), en is een douchepijp-wtw niet mogelijk? Dan is er het recentste alternatief: een douchegoot-wtw. Daarbij zit de warmtewisselaar ingebouwd in de afvoergoot in de douchevloer.

De energiekosten voor warm water van een hr-combiketel (HRww) dalen door een douche-wtw. De besparing hieronder geldt voor een gemiddeld huishouden (2,2 personen, gasprijs 67 cent per m3, prijspeil 2018), 9 minuten per douchebeurt, en bij aansluiting van de voorverwarmde waterleiding op zowel de douchemengkraan, als de combiketel (als het op een van beide is, pakt de gasbesparing lager uit). Bij een elektrische boiler daalt de stroomrekening voor warm water van 370 euro naar ruim 210 euro (elektriciteitsprijs 21 cent per kWh, prijspeil 2018).




1 Reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*