Koken op inductie, heel simpel!
Van alle elektrische manieren om mee te koken is inductie de meest veilige en energiezuinige optie. En veel mensen hebben hier al ervaring mee. Een inductiekookplaat werkt op stroom, maar de techniek is heel anders dan van bijvoorbeeld een keramische kookplaat. Bij inductie wordt namelijk een inductiestroom opgewekt met behulp van een magnetisch veld. Dit magnetische veld ontstaat in de kookplaat. Als er vervolgens een pan op de kookplaat komt te staan wordt in de bodem een inductiestroom opgewekt. Deze inductiestroom wordt vervolgens omgezet in warmte waarmee een pan op het fornuis verwarmd wordt. Met deze techniek wordt op een veilige en snelle manier energie overgedragen van het ene voorwerp naar het andere. Zo kan je gecontroleerd koken zonder dat het fornuis zelf heel warm wordt. Het is hiervoor wel van belang dat de pannen beschikken over een platte metalen bodem, anders geleidt de stroom niet en worden de pannen niet warm.

Als sterrenchefs mogen kiezen, dan koken ze het liefst op inductie. Het heeft namelijk veel voordelen ten opzichte van gas.

  • Snel: Een pan water koken? Met inductie gaat het twee keer zo snel.
  • Schoonmaakvriendelijk: Doekje er overheen en klaar!
  • Veilig: Nooit meer open vuur of gaslekken in de keuken.
  • Energiezuinig: Een inductiekookplaat is veel zuiniger dan andere elektrische kookplaten.
  • Beter controleerbaar: Je past de temperatuur van de pitten razendsnel aan.

Inductieplaten werken op basis van een inductiestroom die zorgt voor elektromagnetische velden. Elektromagnetische velden worden vaak verward met straling. Er wordt daarom weleens gedacht dat er bij koken op inductie straling vrijkomt die effect kan hebben op je gezondheid. Dit is echter niet het geval. Veel huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, haardrogers, mobiele telefoons en elektrische tandenborstels maken gebruik van inductiestroom en creëren deze velden. Volgens de vereiste Europese laagspanningsrichtlijn mogen apparaten alleen op de markt worden gebracht als ze veilig zijn en geen gevaar vormen voor de gezondheid.

Koken op inductie is bovendien veel veiliger dan koken op gas. Je kookt niet op open vuur, de temperatuur van het fornuis is makkelijker te controleren en de pannen worden niet heet aan de buitenkant. De kans dat iemand zich verbrand is bij koken op inductie dan ook vele malen kleiner dan bij koken op gas. Daarnaast kan je een inductiekookplaat, in tegenstelling tot gas, niet per ongeluk aan laten staan. Ook vermijd je het inademen van schadelijke stoffen die vrijkomen bij de verbranding van etensresten op een gasfornuis. Koken op inductie is daarom ideaal voor huishoudens met kinderen.

Iedereen kan koken op inductie. Alleen voor mensen met een pacemaker is het effect van inductiekookplaten niet helemaal duidelijk. De Hartstichting geeft daarom het advies om bij de pacemakertechnicus navraag te doen wanneer je op inductie wil koken.

Niet alle pannen zijn geschikt om mee op inductie te koken. Om een pan op inductie te verwarmen is het belangrijk dat deze een metalen en vlakke bodem heeft. Is dit niet het geval, dan geleidt de inductiestroom niet goed en is de pan niet geschikt om op te koken. Bij voorkeur heeft de pan ook een dikke bodem om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de warmte.

Veel pannen hebben een metalen bodem en hoeven dus niet vervangen te worden als je overstapt op inductie. Als je van plan bent om over te stappen op inductie is het verstandig de geschikte pannen tot die tijd zo min mogelijk te gebruiken. Door te koken op gas kan de bodem namelijk vervormen waardoor ze niet helemaal vlak meer zijn en ze minder goed werken op inductie.

Omdat je geen vlam hebt met inductie kan wokken bijvoorbeeld lastig zijn, de buitenkant van de wokpan wordt dan niet heet genoeg. Dit is echter niet altijd het geval. Ben je een wokliefhebber en wil je graag goed kunnen wokken? Koop dan een speciale magnetische ring die je op de kookplaat kan zetten, of kijk naar een speciale inductiekookplaat met een kuiltje voor de wokpan.

Er zijn tegenwoordig genoeg gadgets om koken op inductie nóg beter te maken. Zo zijn er speciale poffertjes of pannenkoeken pannen, grillpannen en wokpannen. Ook bestaan er inductie adapters. Deze platte gietijzeren plaatjes maken elke (oude) pan, maar bijvoorbeeld ook keramische tajines, geschikt voor inductie.
2 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*