Isolatieglas: dubbel, driedubbel? Wat kost het?
Wil je je huis goed isoleren, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Vaak wordt het glas vergeten. Deze wereld is uitgebreider dan de meeste mensen denken. Er bestaat enkel glas, dubbelglas en driedubbel (triple) glas. Wist je dat? Enkel glas is enkel glas, dat weet iedereen. Dubbelglas (ook wel isolatieglas of Thermopane genoemd) bestaat uit 2 enkele glasplaten, met daartussen een zogenaamde spouw van stilstaande droge lucht. Driedubbel glas bestaat dus uit 3 enkele glazen, met daartussen droge stilstaande lucht (ook wel triple glas genoemd). Het gevolg is een nog beter isolerende ruit, waarmee de warmte nagenoeg perfect in huis kan worden gehouden.

Waar wordt nu driedubbel glas (triple glas) voor gebruikt? Voornamelijk voor warmte isolatie. De redenering is: vroeger hadden we enkel glas, en dat laat nogal wat kou door, dus werd dubbelglas ontwikkeld. Twee ruiten, met daartussen lucht, dat isoleert! Dat klopt, want globaal gezien isoleert een dubbele ruit 3 keer beter dan een enkel ruit (je kunt natuurlijk afwijkingen verzinnen). Als nu dubbelglas beter isoleert dan enkel glas, dan zal driedubbel glas wel nog een keer beter isoleren! Dat klopt niet.

Er zijn soorten HR++ glas, die een grotere isolatiewaarde hebben dan driedubbel glas. Maar dat is, zoals al eerder gezegd, appels met peren vergelijken. De samenstellende materialen moeten van een gelijke kwaliteit zijn. Dus als men een driedubbele ruit, gemaakt van glas met een coating, en gevuld met bijvoorbeeld krypton gas, vergelijkt met een dubbele ruit met dezelfde eigenschappen, zal de driedubbele ruit beter isoleren.

Wat is er nu anders aan driedubbel glas? Ten eerste, het is dikker. Dat is logisch. Als je rekent met een luchtspouw van 12 mm, komt een gemiddelde dubbele ruit op 21mm, en een driedubbel op 37mm.Dat heeft gevolgen voor de sponning waar een ruit in moet komen. Meestal zijn sponningen berekend op dubbel glas, maar in nieuwbouw en energie-neutrale bouw wordt al rekening gehouden met een diepere sponning. Ten tweede, driedubbel glas is veel zwaarder. Een gemiddelde dubbele ruit weegt 23 kg per vierkante meter. Een driedubbele weegt 33 kg. Dat kan gevolgen hebben voor de constructie waar het glas in moet komen. Ten derde, het heeft een betere geluidsisolatie. Drie platen achter elkaar, van ongelijke dikte met daartussen lucht laat minder geluid door dan 2 platen. Hierbij moet worden opgemerkt, dat de constructie waar het glas in staat, ook bepalend is voor de mate van geluidsisolatie. Ten vierde, het is duurder. Een extra plaat glas, een andere manier van produceren, meer kit om de ruiten te verlijmen, meer gas maken het driedubbel glas duurder. Op dit moment wordt dubbelglas nog steeds in veel groter aantallen geproduceerd dan driedubbel glas, wat ook een verschil maakt in productiekosten. Ten vijfde, onder vergelijkbare kwaliteit, het isoleert beter. De redenatie hiervoor is al eerder beschreven. Ten zesde en laatste, driedubbel glas laat minder zonnewarmte door. Dat wil zeggen, dat bij het plaatsen van driedubbel glas rekening moet worden gehouden met het doel. Een voorbeeld: Als een huis bij het omlaag brengen van de energiekosten helemaal onder handen wordt genomen (vloer- en muur isolatie, bepaalde manier van bouwen, dakisolatie, slimme energie opwekkers, zonnepanelen of -boilers) ook glas een wezenlijk onderdeel uitmaakt, zou het een overweging zijn om een groot glasoppervlak aan de zuidkant van het huis uit te voeren met dubbelglas HR++, die een iets hogere U-waarde heeft, maar meer zonnewarmte doorlaat. Het glas aan de noordkant kan dan driedubbel zijn. Hier wordt dus het glas betrokken in het totaalplaatje.

Driedubbel glas isoleert erg goed. Dat is een feit. Let bij de overweging om over te stappen op driedubbel glas, in het kader van renovatie van uw woning op een aantal dingen: Is mijn sponning diep genoeg? Is mijn raamconstructie stevig genoeg, en wat denk ik extra te kunnen besparen t.o.v. dubbel glas HR++. Laat u daar goed over voorlichten door de vakman. Ga er niet per definitie van uit dat u altijd voordeliger uit bent. U moet dit dan echt op de langere termijn zien. In het kader van nieuwbouw, of energie neutrale bouw, is driedubbel glas zeker een optie. Let er dan op dat u de aanschaf van driedubbel glas meeneemt in het totale pakket van energiebesparing.

Voordat we beginnen met de prijzen is het handig om te weten wat het verschil tussen HR- en gewone dubbel glas is (ook wel thermopane glas genoemd). Het uiterlijk van beide glazen is hetzelfde. Het voornaamste verschil tussen hoogrendementsglas en dubbel glas is dat er bij HR glas tussen de glaslagen een coating zit. Dit extra isolerend laagje zorgt voor een hogere isolatiewaarde. De isolerende werking is met de jaren flink verbeterd, waardoor er nu HR +, HR++ en HR +++ glas te vinden is. Bij HR + glas is de coating verbeterd. Bij HR ++ glas wordt geen lucht maar gas als spouwvulling gebruikt. De HR +++ gaat weer een stapje verder en heeft drie glasplaten. De keuze uit deze drie type glazen maakt u door te kijken naar het belangrijkste voordeel. Omdat HR glazen een hoger rendement hebben dan gewoon dubbel glas en even duur zijn, worden HR (++) glazen het meest verkocht tegenwoordig .

  • Goedkoopste (HR +)
  • Kortste terugverdientijd (HR ++)
  • De beste isolatie (HR +++) (= triple / driedubbel glas)
TypeTotale prijs glas exclusief installatiekostenU-waarde: lager is beter (isoleert dus beter)Besparing per jaar op de stookkosten
HR€ 65 per vierkante meter1,7 – 2,0€ 180,-
HR+€ 70 per vierkante meter1,3 – 1,6€ 220,-
HR++€ 75 per vierkante meter1,2€ 260,-
HR+++€ 110 per vierkante meter0,5 – 0,9€ 280,-
1 Reactie

  1. Fijn om te weten hoeveel de verschillende glassoorten kosten. Logisch dat glas met een hogere U-waarde duurder is. Het lijkt me slim om de besparing te berekenen. Dus hoeveel stookkosten bespaard worden door beter isolerend glas.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*