Hoe plaats ik een kookgroep of fornuisgroep?




Aangezien we steeds meer gasvrije woningen zullen bouwen, sluiten ook steeds meer mensen hun kooktoestel elektrisch aan. Het gas verdwijnt dus we moeten een andere manier van koken zien te vinden. En elektrisch is zeker niet verkeerd, want het is ook nog eens goedkoper en veiliger dan gas. Vaak kiezen mensen dan ook voor inductie. Voor een elektrisch kooktoestel moet je de beschikking hebben over een elektrische aansluiting waarop je dit toestel kunt aansluiten. Bij nieuwbouw zit dit meestal goed, maar in veel oudere woningen is deze nog niet aanwezig en moet dus worden aangelegd. Het aanleggen van een fornuisgroep is niet moeilijk. Maar technische kennis en ervaring is thans wel nodig. Werkzaamheden aan zo een installatie moeten gebeuren door vakbekwame personen.

Wat is een kookgroep?
Een fornuisgroep of kookgroep is nodig om een kooktoestel te kunnen aansluiten. Deze bestaat in een 1 fase en een 3 fase uitvoering. Van een 1 fase uitvoering kan ook een 2 fase uitvoering worden gemaakt. Een kookgroep bestaat uit twee eindgroepen welke zijn samengevoegd tot 1 eindgroep, meestal beveiligd met 16A, die in 1 buis of in 1 kabel zitten. De kookgroep kan dan ook volledig in zijn geheel worden geschakeld en gescheiden.

Een 1 fase fornuisgroep zijn 2 gekoppelde installatieautomaten, vaak 2x16A. Het maximale vermogen is dan 2 x 16 x 230 = 7,4 kVA. De fornuisgroep heeft dus 4 aansluitingen, 2 x een fase en 2 x een nul: 2P + 2N. Bij het trekken van de draden is het belangrijk dat er twee fasedraden en twee nuldraden worden getrokken, en niet onbelangrijk: een aardedraad. Er gaan dus 5 draden naar de perilex wandcontactdoos. Let op: dit mag niet in een 5/8″ (16mm) buis, maar moet in een 3/4″ (19mm) buis. Bij een 3 fase kookgroep spreek je van een normale krachtgroep. Ook hiervoor moet je 5 draden trekken. Drie fasedraden, een nul- en een aardedraad: 3P + N.

Bij doorsnee woningen wordt overigens een 1 fase fornuisgroep toegepast. Een 1 fase fornuisgroep kun je zowel in een 1 fase groepenkast, als op een van de drie fasen in een 3 fase groepenkast toepassen. Een 1 fase fornuisgroep bestaat gewoon uit twee gekoppelde installatieautomaten die mechanisch met elkaar verbonden zijn. Belangrijk is dat je hiervoor bestemde automaten gebruikt. Ook belangrijk om te weten is dat een fornuisgroep achter een aardlek aangesloten moet worden.

Hoe zit het met de afzekering?
De aansluiting van het energie leverende bedrijf moet natuurlijk voldoende zijn gezekerd voor dit extra vermogen. Vroeger waren huisaansluitingen meestal 1x25A, 1x30A of 1×35. Tegenwoordig zijn nieuwe aansluitingen 1x40A, 3x25A of zelfs 3x35A. Dit komt omdat we steeds meer elektrische apparaten in huis krijgen. Al helemaal met een gasloze toekomst in het vizier.

Kleine huisaansluiting

  • 1 x 25A Standaardapparaten en elektrische boiler, koelkast, wasmachine, computer, verlichting
  • 1 x 30A Standaardapparaten en wasmachine, oven, verlichting, klein aantal zonnepanelen
  • 1 x 35A Standaardapparaten en wasmachine, oven, verlichting, klein aantal zonnepanelen

Standaard huisaansluiting

  • 1 x 40A Standaardapparaten en wasmachine, oven, verlichting, klein aantal zonnepanelen
  • 3 x 25A Standaard huishoudelijke apparatuur zoals wasmachine, stofzuiger, vaatwasser, inductiekookplaat en verlichting. Eventueel zonnepanelen en laadstation voor auto

Grote huisaansluiting

  • 3 x 35A Zoals bij de 3x25A en eventueel zonnepanelen, laadstation, warmtepomp, sauna en jacuzzi.

Wil je weten hoeveel vermogen je nodig hebt in huis? Dit kun je uitrekenen door alle vermogens van je woning op te tellen en hier een gelijktijdigheid-factor op toe te passen. Vervolgens kun je beoordelen of je huidige aansluiting verzwaard moet worden. Voor meer informatie kun je het beste met je energiebedrijf contact opnemen.

Kookgroep aansluiten
De aansluiting van je fornuis begint in de groepenkast. Je kunt deze net als de andere componenten op een DIN rail klikken. Achter een aardlekschakelaar mag je maximaal 4 eindgroepen plaatsen. Een kookgroep wordt gezien als 1 eindgroep. Dus naast je kookgroep kun je nog 3 andere eindgroepen. Veel fabrikanten hebben dan ook een aansluitrail voor een aardlekschakelaar met 4 automaten en een aansluitrail voor een aardlekschakelaar met 3 automaten en een fornuisgroep. Dit maakt het extra makkelijk.

Heb je vragen of tips? Schrijf een reactie onder dit artikel!




4 Reacties

  1. Welk advies? Ik vertel over de eigen situatie. Met de bijbehorende beperkingen. En hoe het ook kan. Zolang de 25A er is blijven de (gemerkte) dubbelle draden onder de zelfde klemmen. En een kookgroep van 16A hoort overduidelijk wel op verschillende fases. 16A = 32A = 25A !!! Wie heeft er hoofdzekeringen van 48A? Normaal gebruik op de overige groepen en 1 groep volbelast mag nooit de HOOFDzekering triggeren. Tenzij dat ook een automaat is. Bijna nooit dus. Niet alles is nieuwbouw. Daar heb je ook die wildgroei van groepen. Nergens voor nodig. Ja een krachtgroep zou het beste zijn, maar is onmogelijk. Doe nou eens niet of alles het nieuwste van het nieuwste is, maar hou rekening met de realiteit. Er zijn bestaande situaties met hun beperkingen. Het is veel belangrijker dat de hoofdzekering in tact blijft dan dat eventueel de kookgroep afschakeld. In de praktijk nog niet gebeurd. De boiler, magnetron en oven zitten ook op de keukengroep. Dat kan

  2. Kookgroep achter 4P aaardlekschakelaar op 2 verschillende fases prima, en kan je niet anders? Hoop dat ik het verkeerd begrijp. Je kan zeker anders, namelijk gewoon een krachtgroep installeren zoals het hoort achter die 4P aardlekschakelaar. Los van het feit dat een kookgroep enkelfasig gebruikt dient te worden heb je in feite 2 eindgroepen achter een olige aardlekschakelaar wat dus een afrader is (ook volgens de NEN1010).

  3. Op sommige website, wordt gesuggereerd dat een kookplaat aansluiten simpel is.
    Ten eerste mogen leken niet aan gas/water/en elektrice installatie werken. Electrice koken met inductie of keramische kookplaat is zeker een luxe voor in de keuken.
    Maar let op: Bij sommige merken Etna o.a. kloppen de installatie gegevens en kleurencode niet in samenspraak met de NEN1010. De volgorde volgens NEN1010 is, bij gebruik van kabel 5×2,5 mm Fase 1 bruin Fase 2 zwart. Nul 1 blauw en Nul 2 grijs plus geelgroen aarding. En met draad in 19 mm buis Fase 1 en 2 Bruin en Nul 1 en 2 blauw en uiteraard geelgroen aarding.
    Ook hebben veel electice kookplaten geen gescheiden nul aansluiting, bv Etna KIF577ZT, en kunnen dus niet achter een kookgroep met aardlek. Dit is namelijk nieuwe regel in de NEN 1010. De technische beschrijving vanuit Etna,zijn hier heel onduidelijke over en er staat nergens beschreven, dat hij deze niet geschikt voor aansluiting met aarlek. Het wordt tijd dat fabrikanten apparaten produceren, die volgens de NORM 1010 aangesloten kunnen worden. Tevens adviseer ik, om de installatie door een erkend installatie bedrijf aan te sluiten. Nu nog even het vermogen. Installatie vanuit het net met 1 fase, kunnen met een kookgroep 2 x 16 amp aangesloten worden, hierbij heb je een situatie die in de praktijk wel werkt, maar denk wel aan de gelijktijdensheids- factor. Dus niet alles gelijk gebruiken, en zeker niet tijdens het koken, ook nog de oven, magnetron of wasautomaat gebruiken. Uiteindelijk heeft u maar, in de regel 25 Amp als hoofdzekering. Dus maximaal 25Amp x 230volt is 5750 watt. Met een driefase aansluiting vanuit het net is dit uiteraard gaan probleem. U kunt dan kiezen om de kookplaat met twee aparte fase aan te sluiten. Of een kookplaat aankopen die geschikt is voor 3 fase. Bijvoorbeeld: Aeg of Siemsens hebben kookplaten geschikt voor 3 fase.
    Samenvatting; Informeer eerst goed> Kijk in de meterkast welke aansluiting u heeft. staat op uw KWh meter 1x 230 0f 3x 230 volt. Informeer of de kookplaat geschikt is voor uw aansluiting. En pas op voor onzin verhalen. Verkoopers zijn vaak geen techneuten. Succes en veel plezier met het nieuwe koken.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*