Biomassaketel, van gas naar hout!
Ooit al eens van een biomassaketel gehoord? Een hele mond vol. Maar wat is dit eigenlijk? Een biomassaketel brandt op houtsnippers, houtblokken of houtpellets (geperste houtkorrels). Deze brandstoffen worden biomassa genoemd. Dankzij deze ketel kun je je huis verwarmen en zorgen voor warmwatervoorziening in de douche en keuken. Biomassaketels zijn echter niet te vergelijken met een open haard of een houtkachel. Ze zijn namelijk veel zuiniger en schoner. Een biomassaketel vervangt je hr-ketel, die dus op gas werkt. Een groot bijkomend voordeel is dat het gebruik van houtkorrels erg klimaatvriendelijk is. Dit leidt tot een stuk minder uitstoot van CO2 dan een hr-ketel op gas. Doorgaans zijn de meeste houtkorrels die in Nederland te koop zijn gemaakt van snoeihout of zaagsel van houtbedrijven.

Wanneer kies je voor een biomassaketel?
– Je huis heeft (of is geschikt voor de aanleg van) een rookkanaal tot voorbij de nok van het dak.
– Je wilt meerdere ruimtes in huis verwarmen.
– Je hebt ook ruimte om pellets op te slaan (ongeveer 1 tot 6 m3).

Subsidie
Helaas, vanaf 1 januari 2020 kun je geen subsidie meer krijgen voor biomassaketels. Maar wanneer je kachel in 2019 is geïnstalleerd kan het wel. Tot 6 maanden na de installatie kun je nog subsidie aanvragen!

Kosten
Een biomassaketel die op houtpellets brandt, kost ongeveer € 6.000. Maar vergeet niet dat er ook nog installatiekosten zijn en kosten voor een buffervat voor warm water. Verder zijn er eventueel nog kosten voor een geschikte rookgasafvoer, die kunnen oplopen tot 2000 euro.

Besparing
In een doorsnee eengezinswoning ben je met een biomassaketel minder geld kwijt voor de houtpellets dan voor gas met een hr-ketel. En als je ook nog eens daarbij elektrisch kookt, kun je de gasaansluiting weg laten halen. Dat scheelt ongeveer een €260 per jaar aan vastrecht.
– Gemiddelde energiekosten per jaar bij het gebruik van een HR-ketel: 1.650 euro.
– Gemiddelde energiekosten per jaar bij het gebruik van een biomassaketel: 1.200 euro.
1 Reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*