Grondgebonden warmtepomp




Een duurzaam alternatief voor verwarming op gas of elektriciteit is het gebruik van aardwarmte. Een grondgebonden warmtepomp maakt gebruik van een bodemwisselaar en een boiler, waarmee water en koelvloeistof warmte uit de grond winnen. Hierbij vloeit de warmte naar de vloeistof, waarbij de omliggende grond afkoelt. In de zomermaanden geniet u daarmee bijna kosteloos van de nodige verkoeling. In deze warme periode wordt de helft van de zonne-energie weer opgenomen door de bodem en het grondwater en neemt de bodemenergie opnieuw toe. Door dit efficiƫnte gebruik van energie en kostenbesparing kan een grondgebonden warmtepomp concurreren met menig HR-ketel.

Duurzame verwarmingsoplossing
Steeds meer woningen en kantoorpanden worden met deze techniek van aardewarmtewinning voorzien. Zowel in duurzame nieuwbouw als in bestaande bouw kan een grondgebonden warmtepomp worden ingezet voor zowel het verwarmen van de ruimte als het kraanwater. Zo beschikt u over een van de meest comfortabele, duurzame en kostenbesparende warmteoplossingen die er zijn.

Een grondgebonden warmtepomp laten installeren
Om gebruik te kunnen maken van aardwarmte dient er een boring plaats te vinden. Afhankelijk van de beschikbare ruimte zal het type boring worden vastgesteld. Hiervoor heeft u echter een vergunning nodig.

Verschil
Verwar de grondgebonden warmtepomp niet met aardwarmte, dit is een volstrekt andere wijze. Bij aardwarmte wordt heel ver in de grond geboord, maar liefst 1,5 tot 2 km diep. Veel verder dus dan een grondgebonden warmtepomp. Op deze diepte is het zo warm, dat de warmte niet opgewaardeerd hoeft te worden en dus geen warmtepomp nodig is. Er wordt letterlijk warmte uit de aarde gehaald voor het gebruik van ruimteverwarming, maken van warm tapwater of voor het gebruik in een productieproces. Deze warmte verliezen we aan de atmosfeer middels transmissie- en ventilatieverliezen en het afgevoerde warm tapwater.




1 Reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*