All-electric of hybride warmtepomp?
Bij een volledig elektrische warmtepomp, ook wel bekend als all-electric warmtepomp, is er geen ketel op gas meer nodig. De volledig elektrische warmtepomp is daarmee dus een duurzaam alternatief en een belangrijke stap naar gasloos wonen. De warmtepomp verwarmt het huis en zorgt voor warm water in de badkamer en keuken. Een all-electric warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en maakt hier bruikbare warmte voor het huis van. Naast de warmtepomp is er ook een boiler voor warm tapwater nodig, omdat de warmtepomp niet direct voldoende warm tapwater kan leveren voor bijvoorbeeld een douchebeurt, zoals de cv-ketel dat wel kan. Met een boiler van 150 liter kan ongeveer een half uur gedoucht worden. Ook moet een deel van de installatie buiten de woning worden geplaatst, waarmee de warmtepomp warmte uit de omgeving kan opnemen. Een all-electric warmtepomp neemt dus wel meer ruimte in dan een ketel.

De elektrische warmtepomp is duurzaam, omdat hij maar een beetje elektriciteit gebruikt om de warmte uit de bron te onttrekken en naar binnen te pompen. Om het systeem volledig duurzaam te maken kunnen er zonnepanelen geplaatst worden die de stroom opwekken die de elektrische warmtepomp nodig heeft. Op deze manier hoeven er, behalve de investering, geen kosten meer gemaakt te worden om de woning te verwarmen. Voor een volledig elektrische warmtepomp is het van belang dat de woning redelijk goed geïsoleerd is. Ook moet de woning voorzien zijn van een lage temperatuur verwarmingssysteem, bijvoorbeeld vloer- of wandverwarming of speciale lage temperatuur radiatoren. Lage temperatuur verwarming zorgt er namelijk voor dat de warmtepomp efficiënt kan werken. De laatste tijd komen er overigens steeds meer hoge temperatuur warmtepompen op de markt. Met deze warmtepompen is een overstap naar all-electric makkelijker, maar als de warmtepomp continu op een hoge temperatuur moet leveren dan zal dat waarschijnlijk geen kosten en CO2 besparen.

Als vuistregel kan aangehouden worden dat een volledig elektrische warmtepomp bij de meeste eengezinswoningen (vrijstaande, 2/1 kap, rijwoning) met energielabel B of hoger zonder grote problemen geplaatst kan worden. Bij meergezinswoningen (appartementen) kan ruimtegebrek voor het boilervat en/of buitendelen opspelen. Bij een woning met een lager energielabel kan het zijn dat het wellicht verstandiger is eerst te isoleren en lage temperatuur verwarming toe te passen. Denkt u na over een all-electric warmtepomp? Laat u dan persoonlijk adviseren over de mogelijkheden in uw situatie. Het is namelijk uiteindelijk wel maatwerk en de uiteindelijke installatie moeten passen bij uw wensen en behoeften.

Maar wat is het verschil tussen een hybride en volledig elektrische warmtepomp? Bij een volledig elektrische warmtepomp is er geen ketel op gas meer nodig. Een hybride warmtepomp wordt in combinatie met een HR-ketel gebruikt. Bij een volledig elektrische warmtepomp is er in huis ruimte nodig voor een boilervat voor warm tapwater. Gebrek aan ruimte voor een boilervat kan een reden zijn om te kiezen voor een hybride warmtepomp. Ook wanneer er geen lagetemperatuurverwarming aanwezig is of wanneer de woning niet goed warm te krijgen is met alleen lagetemperatuurverwarming is een hybride warmtepomp een prima alternatief. De HR-ketel kan dan op de momenten dat het nodig is bijspringen om de woning te verwarmen.
1 Reactie

  1. Helaas ontbreekt de lucht-lucht warmtepomp ( airco) in het bovenstaand artikel, jammer omdat deze veel zuiniger is dan een watersysteem , ik heb een woning uit 1914, verwarm mijn woonkamer en keuken er mee, infrarood paneel in de douche , warmtepomp boiler voor warmwater, 15 zonnepanelen op dak energielasten nul euro, gasloos, netto ontvanger van de teruggave energiebelasting
    Kijk op YouTube bij airco’s verwarmen

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*