Woning gasvrij maken? Helft Nederlanders is bereid hiertoe.




Het kabinet heeft de ambitie om tegen 2050 alle huizen volledig van het gas af te halen. Precieze plannen voor wijken worden nu nog uitgewerkt. Naast aan bijvoorbeeld warmtepompen, wordt gewerkt aan warmtenetten waarbij huishoudens en kantoren gebruikmaken van bijvoorbeeld restwarmte.

Enquête
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer iets meer dan de helft van de Nederlanders bereid is om hun eigen woning gasvrij te maken. Dit blijkt uit een enquête die gehouden werd onder ruim duizend mensen in opdracht van vergelijkingssite EasySwitch. Vier op de tien Nederlanders vinden het gasvrij maken van de woning gewoonweg te duur. Drie op de tien Nederlanders vinden dat de overheid de kosten op zich moeten nemen. Volgens EasySwitch is er ook een grote investering nodig om over te stappen naar een alternatieve warmtebron. Verder zegt 10 procent van de ondervraagden dat ze deze kosten volledig op zich willen nemen. De overige 20 procent zegt dit deels te willen doen.

Investering
De prijs van bijvoorbeeld een warmtepomp is al snel een 18.000 euro. En dat is nog maar één van de zaken die zullen moeten aangepast worden in bestaande woningen. Frederik van der Veen, directeur bij de energievergelijker: “Als de overheid een besluit neemt, maar de uitvoering neerlegt bij de huiseigenaren (zoals bij het gasloos maken van huizen), dan gaan veel mensen met de hakken in het zand. Door huiseigenaren te betrekken bij het proces, hen te informeren en hulp aan te bieden, maken we de transitie iets van ons samen. Met het klimaatakkoord hebben we een ambitieus doel gesteld, dus moeten we er ook alles aan doen om dit te realiseren.”

Wellicht verandert de mening van veel Nederlanders weer op basis van de manier hoe de overheid met de maatregelen om gaat, naarmate we korter bij de gestelde deadline komen?




2 Reacties

  1. Mensen kijk eens op YouTube bij aircos verwarmen. een airco kost tussen de 1500 en 2500 euro dit bedrag verdient u terug met de reductie op de energiekosten.
    Voorheen gebruikte ik 1350 m3 gas voor verwarming, nu in de zelfde ruimte verwarm ik voor 750 Kwh ( van zeg 0,25 cent per Kwh). Opgegeven 750 Kwh is incl airco gebruik in de zomer.
    Warmwater van een gesubsidieerde warmtepompboiler.
    En een infrarood paneel in de douche, moeilijker is het niet.
    Ook bij -15 graden buiten geen probleem.
    Kijk uit dat u niet een lucht- water
    warmtepomp of nog duurder een water-water warmtepomp koopt het energieverbruik is namelijk veel hoger, dat komt omdat een lucht lucht warmtepomp erg weinig massa hoeft op te warmen, maar een watersysteem moet altijd draaien wil je niet in de kou zitten

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*