Waarom moeten we gasloos worden?




Langzaam maar zeker zal de overheid de gaskraan dichtdraaien. Het doel: in 2050 een energieneutraal Nederland. Op het moment van schrijven betekent dit dat er ongeveer 7 miljoen huishoudens moeten overstappen van gas naar elektra. Dat is een gigantische opdracht en zal enorm veel kosten met zich meebrengen. Maar ook werkgelegenheid.

Het is allemaal begonnen bij het klimaatakkoord van Parijs in 2015. Hieraan nemen 194 landen deel. Nederland heeft pas onlangs officieel ingestemd met dit akkoord, al steunden we het wel al. In het akkoord is vastgelegd dat de uitstoot van CO2 in 2050 met minimaal 80 tot 95 procent verminderd moet zijn ten opzichte van het verbruik in 1990. Waarom? De temperatuurstijging beperken tot onder de twee graden. Hiermee gaan we wereldwijde klimaatveranderingen tegen!

Aan deze grote verandering zit ook een groot kostenplaatje verbonden. Een oude woning isoleren om omzetten naar een gasvrije woning kan wel 50.000 euro kosten. De vraag is natuurlijk: wie draait op voor de kosten. Zit je gehuurd, dan zal het de woningbouwvereniging zijn. Heb je gekocht, dan zul je er zelf voor moeten zorgen. Volgens een onderzoek van het internationale onderzoeks- en beleidsadviesbureau Ecorys, in opdracht van Milieudefensie, zullen huishoudens zelf ongeveer 18.500 euro moeten gaan investeren in een gasloze woning.

Aan de andere kant is een groot voordeel dat stroom 3 keer goedkoper is dan gas. Dus er is ook sprake van kostenbesparing. Echter is het nog maar de vraag wat de prijzen voor stroom zullen gaan doen, wanneer we met zijn allen geen gas meer kunnen gebruiken.

Vanaf 1 juli 2018 is het verplicht om in nieuwbouw woningen geen gas meer aan te sluiten. Zo moeten er all-electric en NOM-woningen ontstaan (nul-op-de-meter-woningen). All-electric woningen zullen volledig draaien op elektrische installaties. NOM-woningen zijn zijn ook all-electric maar zijn daar bovenop nog voorzien van zonnepanelen. Het idee: geen stroomrekening op het einde van de maand.




Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*