Ventileren, heel belangrijk!




Goed ventileren is nodig voor je gezondheid. Toch gebeurt dit vaak onvoldoende. 1 op de 10 woningen heeft schimmel, bijna de helft bevat tabaksrook en in veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten. Ventilatie kan dus beter. Vroeger ging luchtverversing in huis vanzelf, via naden en kieren. Maar in moderne kierdichte huizen gebeurt dat niet en is andere ventilatie nodig. Vuile lucht moet het huis uit en schone lucht moet aangevoerd worden. Vervuilde lucht in huis versterkt allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van slijmvliezen, zeker bij ouderen en mensen die al ziek zijn. Ventilatie zorgt voor minder vuile lucht in huis; helemaal te voorkomen is vervuiling niet. Ventilatie kost wat energie, maar het is geen verspilling: het is hard nodig voor je gezondheid.

Enkele tips:

  • Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht via open (klep)raampjes en/of ventilatieroosters; en zorg dat lucht door je huis kan stromen, via ruimte onder de binnendeuren of roosters in binnendeuren en -muren.
  • Ventileer extra (bijvoorbeeld met een extra open raam of het ventilatiesysteem op de hoogste stand) als je kookt, doucht en klust in huis, en als er veel mensen zijn.
  • Rook niet in huis.
  • Verminder vocht in huis: droog de was buiten, kook met de deksel op de pan en droog vloeren na het dweilen.
  • Voorkom schadelijke stoffen: schilder met oplosmiddelarme verf, en gebruik spaanplaat met keurmerk.
  • Zorg dat een geiser een afvoer heeft naar buiten, laat de schoorsteen van een open haard regelmatig vegen en zorg voor voldoende luchtaanvoer tijdens het stoken.
  • Heb je mechanische of balansventilatie? Laat die elke 2 jaar onderhouden en maak het regelmatig schoon.

Ventilatie kost onvermijdelijk energie, omdat er warmte uit de woning verloren gaat. Warme lucht verlaat het huis en frisse buitenlucht komt daarvoor in de plaats. Goed ventileren is essentieel voor je gezondheid en daarom geen energieverspilling. Door slim te ventileren kun je stappen zetten om het energieverlies zo klein mogelijk houden. Welke stappen dat zijn hangt af van het soort ventilatie in jouw huis: natuurlijke ventilatie (continu een raam op een kier, of ventilatieroosters open te houden), mechanische afvoer of balansventilatie (met warmteterugwinning een optie: dat haalt warmte uit de lucht die naar buiten wordt afgevoerd, en warmt daarmee inkomende buitenlucht op).




5 Reacties

  1. Ik slaap altijd met het raam open. En beneden in de keuken hebben we een kleine klapraampje altijd op een kier. Mijn partner rookt wel (helaas), dus ventileren is zeker een goede zaak en echt nodig.

  2. IK droog niet na het dweilen, maar maak wel altijd schoon met ramen open. Die blijven ook open totdat alles droog is. Het droogt zo ook sneller. Ik ben gezegend met een tuin, dus het eerste wat er gebeurt als ik thuis ben, is ventilatie door het openzetten van de tuindeur. Laat de frisse lucht maar binnenstromen.

  3. Goede ventilatie in huis is erg belangrijk. In het verleden had ik ook veel last van vochtproblemen en had daardoor ook last van mijn gezondheid. Nu ik deze problemen heb laten verhelpen is mijn huis een stuk aangenamer geworden en voel ik mij ook een stuk beter!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*