Opgewekte energie opslaan? Dat kan!
Je hebt zonnepanelen, wat goed! Lekker energieneutraal bezig? Super! Maar… je hebt zonnepanelen en je wekt meer stroom op dan je verbruikt. Wat gebeurt er dan met deze stroom? Deze wordt teruggeleverd aan het net. Hiervoor krijg je een vergoeding. Echter heeft het kabinet besloten dat deze vergoeding stapsgewijs zal gaan dalen. Je krijgt uiteindelijk geen vergoeding meer voor het terugleveren. Maar vrees niet. Met een thuisaccu kun je zelf opgewekte zonnestroom opslaan om te gebruiken als de zon niet schijnt. Ooit al eens gehoord van een Tesla Powerwall? Er komen steeds meer bedrijven met dit soort oplossingen. Energieopslag kan op termijn belangrijk worden om meer hernieuwbare energie te kunnen opwekken.

Hoe werkt het eigenlijk?

  • Je zonnepanelen wekken lekker veel stroom op.
  • De elektronische regelaar verdeelt deze stroom naar apparaten die op dat moment stroom vragen.
  • Is er geen stroomvraag? Dan gaat deze stroom naar de accu (voor later).
  • Vanaf het moment dat de accu volgeladen is zal pas aan het elektriciteitsnet teruggeleverd worden.
  • Nu wordt het leuk. Het is bewolkt of het is avond en je zonnepanelen wekken geen stroom op, maar er is wel stroomvraag van het huishouden, dan wordt de stroom uit de accu gehaald!
  • Is de accu leeg? Dan wordt de stroom tegen inkooptarief van het net gehaald.
  • Een lege accu kan als de zon niet schijnt eventueel opgeladen worden met goedkope dalurenstroom, om later bij hogere tarieven te gebruiken.

Typisch patroon: in de zomer te veel en in de winter te weinig zonnestroom
Momenteel blijft een netkoppeling naast een thuisbatterij helaas nog steeds onvermijdelijk. Met accu’s kun je stroom gedurende enkele dagen opslaan. Overvloedige zomerstroom bewaren voor de donkere winter is niet mogelijk. Hoe komt dat? In de winter wek je te weinig op om je huis dagelijks van stroom te voorzien. Op een gemiddelde decemberdag wek je met 2 kWh veel te weinig stroom op om je eigen verbruik te dekken, waardoor je de accu op zo’n dag dus nauwelijks benut. De verschillen zijn nog groter als je een extreem zonnige zomerdag vergelijkt met een erg sombere winterdag. Het enige voordeel zou dan zijn om de accu vol te laden met goedkope dalurenstroom, zodat je deze tijdens hogere tarieven kunt gebruiken. Uiteindelijk blijft (voorlopig?) de aansluiting op het elektriciteitsnet noodzakelijk om de overproductie in de zomer op te vangen en het gebrek aan productie in de winter te compenseren.
1 Reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*