De elektrische CV-ketel




Momenteel zijn de meeste huishoudens in Nederland (nog) aangesloten op aardgas. De Nederlandse overheid heeft dan besloten (door het klimaatakkoord) dat we in 2050 klimaatneutraal moeten zijn en dat we allemaal gebruik moeten maken van duurzame energie om bijvoorbeeld te koken en te verwarmen. Om die reden is de politiek zich er druk mee bezig om vanaf 2021 een duurzame warmtebron verplicht te stellen. Dit wilt zeggen dat het na 2021 niet meer mogelijk is om een gasgestookte CV-ketel te (laten) plaatsen.

Maar wat is nu het verschil tussen die twee? De traditionele CV-ketel verbrandt aardgas en verwarmt daarmee het CV-water dat door de circulatiepomp naar de radiatoren en of vloerverwarming wordt gepompt. Door middel van een thermostaat regel je de temperatuur. Een CV-ketel op aardgas is aangesloten op een rookgasafvoerkanaal of schouw om de rookgassen af te voeren. Een elektrische CV-ketel werkt op elektriciteit, hierdoor is er geen afvoer van rook nodig. Ook is er geen kans meer op koolmonoxidevergiftiging.

Om echt goed rendement te halen uit een elektrische CV-ketel is het verstandig om ook na te denken over zonnepanelen. Een elektrische ketel verwarmt geen water. Er is aanvullend een zonneboiler nodig.​ Een duurzamer alternatief voor een gasgestookte CV-ketel is een warmtepomp. Deze is interessanter dan een elektrische CV-ketel. Er zijn hybride warmtepompen die samenwerken met de gasgestookte CV-ketel. Dit is een echter een (tijdelijke) tussenstap. Daarnaast zijn er ook compleet elektrische warmtepompen. Hoewel een warmtepomp energiezuiniger is dan een elektrische ketel, is de investering nog steeds ingrijpend.




Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*